NOS NieuwsAangepast

Hof Egypte schort werk op

Het Constitutionele Hof in Egypte heeft al zijn werkzaamheden voor onbepaalde tijd opgeschort. In een verklaring zeggen de rechters dat ze hun werk niet kunnen doen door de psychologische en materiële druk van de islamisten. Pas als die druk ophoudt, zal het hof weer bijeenkomen, zeggen de rechters.

Vandaag zou het hof beslissen of de samenstelling van de grondwetcommissie in strijd met de wet is. Dat besluit werd uitgesteld omdat buiten het gerechtsgebouw duizenden aanhangers van president Morsi tegen de rechters stonden te demonstreren. Later maakten de rechters bekend dat ze er voorlopig helemaal mee ophouden. De aanhangers van Morsi wilden verhinderen dat de rechters naar binnen gingen. Ze vreesden dat het hof de grondwetcommissie buiten de wet zou plaatsen.

Naar het voor vandaag geplande besluit was met spanning uitgezien. De strijd om de grondwet heeft de afgelopen weken geleid tot demonstraties door zowel voor- als tegenstanders van Morsi.

Islamitisch

Critici vinden de concepttekst, die deze week onverwacht snel werd goedgekeurd door de grondwetgevende raad, te islamitisch van karakter. Dat zou komen door de samenstelling van de raad, waarin vooral salafisten en leden van de Moslimbroederschap zaten.

Morsi voert aan dat er snelle beslissingen nodig zijn om democratische hervormingen door te voeren. Over twee weken wil hij de tekst van de grondwet in een referendum aan de burgers voorleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl