NOS NieuwsAangepast

'Iraanse wapens via Irak naar Syrië'

De Verenigde Staten slagen er niet in om Iraanse wapenleveranties aan Syrië te stoppen. Dat schrijft de New York Times op basis van gesprekken met diplomaten, bronnen binnen het leger en Congresleden.

Het probleem is dat Irak zich niet houdt aan de afspraken om Iraanse vliegtuigen te inspecteren.

Via het Iraakse luchtruim levert Iran onder meer raketten, anti-tankwapens, granaatwerpers en mortieren, meldt de krant.

Akkoord

Minister Clinton bereikte in september een akkoord met Bagdad. Irak beloofde Iraanse vliegtuigen die op weg gaan naar Irak te inspecteren. Van die belofte zou weinig terecht zijn gekomen.

Sinds de afspraken werden gemaakt, heeft Irak maar twee vliegtuigen onderschept. In een van de twee werden geen wapens gevonden; het andere vliegtuig was op weg terug naar Irak en had zijn vracht al bezorgd in Syrië. In oktober wilde Irak een derde vliegtuig inspecteren, maar Iran weigerde dat, schrijft de New York Times.

Inspecties

Het dagblad schrijft ook dat Iraakse functionarissen Iran waarschuwen voor inspecties. Ook de Iraakse minister van Transport, Hadi al-Amiri, zou onder één hoedje spelen met Iran.

De Iraakse regering wijst erop dat Iran alleen hulpgoederen vervoert naar Syrië. De beschuldigingen zijn ongegrond, zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl