Weer internet in delen van Syrië

 »
  NOS

In delen van Syrië is het internet na ruim twee dagen weer bereikbaar. Het Syrische staatspersbureau zegt dat alle verbindingen weer opgestart zijn, maar onafhankelijke bronnen bevestigen dit niet. Wel zijn er berichten dat in en rond de hoofdstad Damascus het internet- en telefoonverkeer weer werkt.

Een Syrisch-Britse mensenrechtenorganisatie meldt dat ook in Homs, Hama en Aleppo de internetverbinding hersteld is. Het is onduidelijk of het web ook in de rest van het land bereikbaar is.

Damascus

Internet lag sinds donderdag plat in heel Syrië. Volgens de opstandelingen kwam dat door de regering van president Assad, maar het bewind gaf juist de 'terroristen' de schuld.

Door de blackout kwamen er geen berichten meer uit Syrië over de gevechten in de hoofdstad Damascus. De opstandelingen meldden kort voor de internetstilte dat er zwaar werd gevochten bij de internationale luchthaven. Het is nog onduidelijk hoe de situatie daar nu is.

'Zelf platgelegd'

Volgens Assads tegenstanders wilde de president voorkomen dat ze elkaar via het internet op de hoogte zouden houden over de voortgang van de acties tegen het bewind.

Een regeringswoordvoerder liet echter weten dat de opstandelingen zelf het net hadden platgelegd.

Deel deze pagina

Video

  • video Internet in Syrië deels terug In delen van Syrië kunnen mensen weer bellen en internetten. Twee dagen lang waren de verbindingen in het... hele land afgesloten. Precies de dagen dat het regeringsleger een grote aanval heeft ingezet op de opstandelingen. In de hoofdstad Damascus, maar ook ver daarbuiten.
  • video 'De sociale zorg in Syrië is groot' In delen van Syrië kunnen mensen weer bellen en internetten. Twee dagen lang waren de verbindingen in het... hele land afgesloten. Verslaggever Lex Runderkamp is op de grens van Turkije en Syrië, in Antakia.

Audio

  • Derde dag internetblackout in Syrië Het lijkt erop dat het internet in Syrië weer werkt. Inwoners van Damascus hebben dat laten weten aan verschillende media. De... internetstoring leidde de afgelopen dagen, en ook vandaag nog tot problemen. Verslaggever Lex Runderkamp is aan de Turks/Syrische grens.

Video en Audio

Meer video en audio