Neef Chinese activist krijgt celstraf

Chen Guangcheng»
Chen Guangcheng AFP

In China is een neef van de blinde dissident Chen Guangcheng veroordeeld tot ruim drie jaar celstraf. De neef, Chen Kegui, zou zich in april met een mes hebben verdedigd toen functionarissen 's nachts zijn huis binnendrongen, nadat zijn oom was gevlucht naar de Amerikaanse ambassade in Peking. Hierbij raakte tenminste één overheidsbeamte gewond.

De rechtszaak tegen de neef van de beroemde activist vond plaats achter gesloten deuren in de provincie Shandong. De familie en de door de rechtbank aangewezen advocaat kregen pas laat melding van de datum van de zitting.

Vergelding

De Verenigde Staten hebben kritiek op de veroordeling. Volgens Washington heeft Chen Kegui geen eerlijk proces gehad. Ook Amnesty International veroordeelt de behandeling van Chens familie. Zij zien de veroordeling van Chen Kegui als een vergelding voor strijd van zijn oom.

De oom van Chen Kegui, Chen Guangcheng, stond zelf lange tijd onder huisarrest na een celstraf. In april van dit jaar wist hij te ontsnappen. Hij vluchtte naar de Amerikaanse ambassade in Peking. De zaak leidde tot een diplomatieke rel tussen China en de Verenigde Staten.

Eenkindpolitiek

Chen Guangcheng is één van China's bekendste activisten. Hij is een zelfbenoemde advocaat die zich verzet tegen de eenkindpolitiek van China en gedwongen abortussen. De activist verblijft nu in New York, waar hij rechten studeert.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Windhoos bij Klazienaveen Video Vanavond was er een windhoos in Klazienaveen te zien. Hendri Hogenbirk maakte de beelden.20 sep 2014, 10793 keer afgespeeld
  • » "Turkije zal nu echt kleur moeten bekennen" Video 49 Turken, die maandenlang door de terroristische IS in Syrië werden gegijzeld, zijn weer terug in...20 sep 2014, 9657 keer afgespeeld
  • » Windhoos gezien in buurt Erica Video In sommige delen van het land is de droge periode ten einde gekomen met zoveel regenval, dat er...20 sep 2014, 78968 keer afgespeeld

Meer video en audio