Obama: karige Kerst op komst

 »
  Wikimedia

De Amerikaanse president Obama waarschuwt voor een karige Kerst als er de komende weken geen akkoord wordt bereikt over de begroting.

De Democratische president onderhandelt met de Republikeinen over het begrotingstekort. Er moet voor 1 januari een akkoord komen over belastingverhogingen en verlaging van de overheidsuitgaven.

Als dat niet lukt, dreigt de zogeheten fiscal cliff. Obama moet dan een aantal belastingverlagingen voor de middenklasse schrappen en ook vervallen steunmaatregelen voor het bedrijfsleven. Tegelijk moet er streng worden bezuinigd. Algemeen wordt verwacht dat Amerika dan afglijdt naar een recessie.

Middenklasse

De onderhandelingen verlopen moeizaam. Volgens de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Boehner, zijn ze in twee weken nog niets opgeschoten.

Obama wil onder meer de mogelijkheid houden om de schulden van de federale overheid te laten oplopen. De Republikeinen zijn daar tegen. Ook verzetten ze zich tegen het voorstel van Obama om echtparen die meer dan een kwart miljoen dollar verdienen extra belasting te laten betalen.

Tegelijk wil Obama een belastingvoordeel voor de lagere inkomens in stand houden. De Republikeinen voelen er niets voor om de Amerikaanse middenklasse te ontzien.

Volgens Obama wordt het een karige Kerst voor de gewone Amerikaan als hij zijn belastingvoordeel kwijtraakt.

Deel deze pagina

Audio

  • Patstelling Republikeinen en Democraten over belastingverhoging Tijdens een bezoek aan een speelgoedfabriek, haalde de Amerikaanse president Obama gisteren fel uit naar de Republikeinen over de... begrotingscrisis. Hij noemde ze vrekken. De Democraten en de Republikeinen moeten het voor het eind van het jaar eens worden over aanpassingen in de begroting, anders treden automatisch enorme bezuinigingen en belastingverhogingen in werking.

Video en Audio

  • » De storm op Ameland Video De storm op het strand van Ameland. Video: Quirien van Os.21 okt 2014, 228 keer afgespeeld
  • » Chinezen praten over aanpassing wetgeving Video De Communistische Partij van China lijkt te luisteren naar de kritiek van de man in de straat op de...21 okt 2014, 347 keer afgespeeld
  • » Verlamde man kan weer lopen Video Een man die vanaf zijn middel verlamd was, kan weer lopen nadat hij een revolutionaire medische...21 okt 2014, 1707 keer afgespeeld

Meer video en audio