NOS NieuwsAangepast

'Suriname verovert Europese harten'

Door correspondent Harmen Boerboom

"Deze dame gaat ons helpen om de relatie tussen Nederland en Suriname weer te normaliseren!" Met een innige 'brasa' neemt een vooraanstaand parlementariër van de regeringscoalitie van president Bouterse afscheid van zijn Europese collega Ria Oomen.

Die had kort daarvoor verklaard dat ze vindt dat Nederland en Suriname serieus moeten gaan werken aan het verbeteren van hun verstandhouding. Die uitspraak deed ze op een prestigieus podium, namelijk de EU-ACP-top met 600 gasten uit bijna honderd landen.

Maandenlang was er gewerkt aan de infrastructuur, het ombouwen van het gebouw van de Kamer van Koophandel tot conferentieoord, aan het netjes maken van Paramaribo en aan het inspecteren van de honderden hotelkamers voor de internationale gasten. Maar dat was nog niets vergeleken met het zware lobbywerk van Suriname om de top te mogen organiseren.

Omstreden locatie

Voor sommigen was het land van Desi Bouterse een omstreden locatie. Maar pogingen om de vergadering elders te houden mislukten omdat de landen uit Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan waarmee Europa een ontwikkelingsrelatie heeft, unaniem van mening bleven dat Paramaribo de vergaderplek moest zijn.

De agenda werd beheerst door handelsakkoorden en regionale conflicten, maar in de wandelgangen waarde permanent de relatie tussen Nederland en Suriname als een schim rond. Ook in de plenaire zaal werd tijdens de informele opening over de houding van Nederland gesproken. Daarbij waren termen als respectloos, kortzichtig, betuttelend en neo-koloniaal te horen uit de mond van onder anderen de ACP-voorzitter en de secretaris-generaal.

Euforisch

Bijna euforisch werd de stemming onder de Surinamers toen de Duitse CDU-CSU-parlementariër Michaël Gahler (EVP) in vloeiend Nederlands pleitte voor het vrijgeven van de geheime Surinaamse archieven die tot 2060 in Den Haag opgeslagen liggen. "Wat gebeurd is is gebeurd", zei Gahler na zijn toespraak.

Het liberale Belgische buitenland-kanon, Europarlementariër Louis Michel deed daar nog een schepje bovenop. "Als oud-kolonisator moet je soms toegeven dat je in het verleden fouten hebt gemaakt," zei de co-voorzitter van de bijeenkomst, tevens voormalig Eurocommissaris en oud-minister van Buitenlandse zaken van België. "Die openheid werkt louterend. Wij Belgen weten daar alles van, met ons verleden in Congo, Burundi en Rwanda."

Europa kan volgens Michel meehelpen aan het tot stand komen van een betere relatie met Suriname. "Alleen al het feit dat we hier vergaderen is een goede zaak. We hadden allemaal een volstrekt verkeerd beeld van dit land. Het is hier goed georganiseerd, de economie groeit en de regering is voortvarend bezig. Onze ogen zijn geopend."

'Verneukt'

Volgens Michel is verder de zogenoemde 'Artikel 8-dialoog' een goed middel om over het heikele onderwerp te praten. In mei van dit jaar liep een Artikel 8-gesprek over de Amnestiewet tussen Europa en Suriname nog uit op felle ruzie en zei de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken dat hij zich door de EU "bijna verneukt" had gevoeld.

De sfeer in Paramaribo was deze week aanzienlijk beter dan een half jaar geleden. "Dat moeten we vasthouden. Die Amnestiewet mag een constructief gesprek niet in de weg staan", zei Michel.

De kisten met vlaggen van de deelnemende landen en de vertaalcabines worden intussen weer ingepakt en teruggevlogen naar Brussel. "Dit was een historische conferentie", mijmert een Surinaamse journalist. "Als Nederland en Suriname over een paar jaar aan tafel zitten, dan kunnen we zeggen dat het hier allemaal begon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl