'Hacker bekent ziekenhuis-kraak'

Het Groene Hart Ziekenhuis»
Het Groene Hart Ziekenhuis ANP

De man die deze week was opgepakt voor het hacken van het computersysteem van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, heeft zijn daad bekend, zegt het Openbaar Ministerie. De verdachte is vrijgelaten.

De hacker van 26 had een grote hoeveelheid patiëntgegevens uit het systeem gedownload. Het OM zegt dat hij na de computerinbraak kwaadaardige software op het computersysteem achterliet.

Het huis van de man in Nieuwerkerk aan den IJssel werd na zijn arrestatie doorzocht. Daarbij werden computers en gegevensbestanden in beslag genomen.

Het Openbaar Ministerie zegt dat het onderzoek nog doorgaat en zich richt op mogelijk andere verdachten.

Röntgenfoto's

De digitale inbraak kwam aan het licht, nadat een hacker had gezegd dat de patiëntgegevens van het ziekenhuis slecht beveiligd waren. Het is nog onbekend of die hacker dezelfde is als de man die nu is verhoord.

De gegevens van honderdduizenden patiënten van het Groene Hart Ziekenhuis bleken jarenlang vrij eenvoudig te vinden via internet. Het ging onder meer om röntgenfoto's, diagnoses, adressen, telefoonnummers en burgerservicenummers.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Het nieuws in 60 seconden (12.30 uur) Video Het belangrijkste nieuws van zondag 20 april 2014.20 apr 2014, 299 keer afgespeeld
  • » Paus: geloof herontdekken Video Gisteravond riep paus Franciscus de gelovigen op om het geloof te herontdekken. Dat deed hij...20 apr 2014, 87 keer afgespeeld
  • » Ruim 50 doden veerboot geborgen Video Duikers vinden steeds meer lichamen in de gezonken veerboot in Zuid-Korea. Er zijn inmiddels ruim...20 apr 2014, 121 keer afgespeeld

Meer video en audio