Defect in koelwatersysteem Petten

Onderzoekers ontdekten dat het water licht daalde tijdens de voorbereidingen voor het opstarten van de reactor»
Onderzoekers ontdekten dat het water licht daalde tijdens de voorbereidingen voor het opstarten van de reactor ANP

De kernreactor in Petten ligt stil na een defect in het koelwatersysteem. Volgens eigenaar Nuclear Research & consultancy Group (NRG) is niet bekend hoe ernstig het defect is.

Onderzoekers ontdekten dat het water in het reactorbassin licht daalde tijdens de voorbereidingen voor het opnieuw opstarten van de reactor. Die daling was niet met het blote oog te zien.

Aangetaste leiding

De kernreactor moest na onderhoud worden opgestart, maar dat is nu voor de tweede keer uitgesteld. Eerder was er een probleem met een aangetaste leiding, maar volgens NRG heeft dat niets te maken met het nieuwe defect.

Er wordt nu onderzoek gedaan naar de oorzaak van de afwijking in de metingen. Dat onderzoek duurt vermoedelijk tot half december.

Medische isotopen

In 2008 en 2010 was de reactor een halfjaar buiten bedrijf door problemen met het koelsysteem. Destijds waren wereldwijd meer reactoren tijdelijk buiten gebruik voor onderhoudswerk.

Internationaal leidde dat tot een tekort aan medische isotopen. Dat zijn radioactieve stoffen waarmee tumoren worden opgespoord en behandeld.

De reactor in Noord-Holland neemt bijna eenderde van de isotopenproductie voor zijn rekening. Wereldwijd worden dagelijks meer dan 20.000 patiënten behandeld met isotopen uit Petten.

Deel deze pagina

Video

Kerncentrale Petten niet opgestart na defect

De kernreactor in Petten ligt stil na een defect in het koelwatersysteem. Volgens eigenaar NRG is niet bekend hoe ernstig het... defect is.

Video en Audio

Meer video en audio