Steun voor strenger anti-rookbeleid

 »
  Foto: Sybren A. Stüvel / Flickr / Creative Commons / by-nc-nd

Een Kamermeerderheid wil dat staatssecretaris Van Rijn met een tabaksnota komt om het roken te ontmoedigen. PvdA, SP, D66 en het CDA willen dat hij veel verder gaat dan alleen het verhogen van de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak van 16 naar 18 jaar, meldt Nieuwsuur vanavond.

De prijs van sigaretten en shag moet verder omhoog, er moet meer voorlichting komen en het aantal verkooppunten moet omlaag, vinden de partijen. Verder zou de verpakking van tabak minder aantrekkelijker moeten worden.

Myrthe Hilkens (PvdA): "Er gaan mensen dood aan, dus ik vind dat je daar als overheid een verantwoordelijkheid te nemen hebt. Deels wordt die nu al genomen met de leeftijdsverhoging, maar wij hopen dat de staatssecretaris het daar niet bij zal laten."

Afschrikwekkende foto's

Onlangs werd bekend dat het aantal rokers voor het eerst sinds 2000 weer is gestegen. Om daar iets tegen te doen, pleit KWF Kankerbestrijding onder meer voor tabaksverpakkingen naar Australisch voorbeeld.

In dat land worden de sigarettenpakjes vanaf morgen beplakt met afschrikwekkende foto's en waarschuwingen over de schadelijke gevolgen van roken. De pakjes hebben geen kleur of merksymbool meer.

Groot-Brittannië, Noorwegen, Canada en India overwegen ook zo'n strenge aanpak. De industrie ziet er niets in.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Het merkenrecht van de sigarettenindustrie wordt aangetast' In Australië zijn vanaf morgen sigaretten alleen nog te koop in een afschrikwekkende verpakking. Dat vind Willem Jan Roelofs van... de Stichting Sigarettenindustrie geen goed idee.
  • KWF wil confronterende foto's op sigarettenpakjes Pakjes sigaretten zouden er verplicht onaantrekkelijk en confronterend uit moeten zien. Dat vindt KWF kankerbestrijding. Vanaf... morgen mogen in Australië alleen nog maar van zulke sigarettenpakjes worden verkocht: een bruingroen pakje, zonder een groot logo of merknaam, maar wel met heftige foto's en teksten. KWF vindt dat ze ook in Nederland moeten worden ingevoerd. Een bijdrage van Jeroen de Jager

Video en Audio

  • » NASA huurt Boeing en SpaceX in Video Boeing en SpaceX gaan 'space taxi's' bouwen voor NASA. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie...17 sep 2014, 1351 keer afgespeeld
  • » VS stuurt 3000 militairen naar Liberia Video De Verenigde Staten nemen het voortouw in de strijd tegen het ebola-virus in West-Afrika. President...16 sep 2014, 1556 keer afgespeeld
  • » Oekraïne en EU tekenen verdrag Video Rusland ziet het tandenknarsend aan. Maar toch heeft Oekraïne alsnog z'n zin gekregen: het heeft...16 sep 2014, 775 keer afgespeeld

Meer video en audio