Tahrirplein Caïro stroomt vol

Demonstranten op het Tahrirplein in Caïro»
Demonstranten op het Tahrirplein in Caïro AFP

Vele duizenden demonstranten zijn na het middaggebed naar het Tahrirplein in Caïro gegaan. Zij betogen tegen de machtspositie die de Egyptische Moslimbroederschap in hun ogen heeft.

Verscheidene liberale en linkse politieke leiders en voormalige presidentskandidaten voeren de demonstratie aan. Voor zover bekend zijn er geen tegendemonstraten van de Moslimbroederschap naar het plein gegaan.

De betogers op het Tahrirplein zijn fel gekant tegen de nieuwe grondwet die ontworpen is door de regering Morsi. Direct na het bekend worden van de goedkeuring door de Egyptische grondwetgevende raad, barstte de kritiek los.

'Teleurstelling'

Amnesty International zegt dat de wet de bescherming van de mensenrechten negeert. Ook de rechten van de vrouw worden niet gewaarborgd.

Volgens Amnesty is de nieuwe grondwet een enorme teleurstelling voor de meeste Egyptenaren die begin vorig jaar president Mubarak ten val brachten.

Deel deze pagina

Video

  • video Egyptenaren protesteren tegen nieuwe grondwet In verschillende steden in Egypte protesteren duizenden mensen tegen de nieuwe grondwet. Die is gemaakt door... de regering van president Morsi, en vandaag goedgekeurd door de Egyptische Grondwetgevende Raad.
  • video Tahrirplein stroomt vol Vlak voor de avondschemering stroomt het Tahrirplein in Caïro vol. De demonstranten betogen tegen de... machtspositie die de Egyptische Moslimbroederschap in hun ogen heeft.

Audio

  • 'De oppositie in Egypte is desperaat' Opnieuw zijn tienduizenden inwoners van Caïro naar het Tahrirplein getrokken om hun bezorgdheid te uiten. Maar ook in steden aan... het Suezkanaal en in de Nijldelta zijn mensen de straat opgegaan. Zeker nu ineens de ontwerptekst voor een nieuwe grondwet is aangenomen, is de bezorgdheid groot. Velen vrezen dat het tijdperk Morsi niet de vrijheid en democratie brengt, die ze voor ogen hadden toen ze Mubarak wegstuurden.

Video en Audio

Meer video en audio