Straf voor doodslag Suriname lager

 »
   

Het gerechtshof in Den Haag heeft een man in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel voor doodslag op zijn vader. Hij schoot zijn vader in 1993 in Paramaribo dood na een ruzie in hun auto. Eerder kreeg hij van de Suriaamse rechter zestien jaar en van de Nederlandse rechter acht jaar cel.

De man werd na de moord door een Surinaamse rechter veroordeeld tot een celstraf van zestien jaar, maar wist na een jaar te ontsnappen. Hij vluchtte naar Nederland, waar hij voor de dood van zijn vader woonde.

Volgens het hof raakte de zaak daarna in de vergetelheid, totdat journalist Peter R. de Vries in 2007 aandacht aan de zaak besteedde. De man werd daarop alsnog berecht voor doodslag. Van de rechtbank kreeg hij acht jaar cel.

Oude zaak

Dat de straf bij het gerechtshof nu lager uitvalt, ligt volgens het hof aan het feit dat de zaak al negentien jaar oud is. "Sinds 1997 was bekend hij in Nederland verbleef. Sindsdien heeft de mogelijke strafvervolging als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd gehangen", meldt het gerechtshof.

Ook speelt mee dat de dader in Suriname onder zware omstandigheden heeft vastgezeten en dat de lange onzekerheid zijn gezondheid heeft aangetast.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 1352 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 7317 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 1763 keer afgespeeld

Meer video en audio