NOS NieuwsAangepast

'Regering Syrië sloot internet af'

De rebellen en de regering in Syrië geven elkaar de schuld van de internet-blackout in het land. Sinds gisteren is er geen internetverkeer meer mogelijk en kan er nauwelijks meer mobiel worden gebeld. Maar volgens correspondenten en internetdeskundigen zit vrijwel zeker de regering erachter.

De regering zou het vooral hebben gedaan vanwege de zeer zware gevechten in de hoofdstad Damascus, onder meer bij het internationale vliegveld.

"Ik heb gesproken met bronnnen binnen de regering en binnen het internetsysteem, en die bevestigen dat het een besluit is van de regering om het internet in het hele land af te sluiten", zegt BBC-correspondent Lina Sinjab vanuit de Syrische hoofdstad Damascus.

Volgens haar is het onderdeel van een zware militaire operatie in Damascus. De regering wil door de internet-blackout de communicatie tussen de rebellen verhinderen en daarnaast voorkomen dat er informatie over de gevechten naar buiten komt.

In drie minuten plat

Volgens de regering hebben juist de rebellen internetkabels vernield. Maar volgens Renesys, een Amerikaans beveilingsbedrijf gespecialiseerd in internet, kan het niet liggen aan een enkele kabel die zou zijn beschadigd. Want Syrië heeft meerdere kabels die het land met de buitenwereld verbinden en die zijn allemaal tegelijkertijd uitgeschakeld.

"We zagen alles in drie tot vier minuten plat gaan, alsof er een knop werd uitgezet", aldus Jim Cowie van Renesys.

Om met elkaar in contact te blijven, zijn de opstandelingen nu aangewezen op satellietcommunicatie. Zij denken zelf dat dat de belangrijkste reden is voor de afsluiting van het internet, zei een van hen telefonisch vanuit Turkije tegen Midden-Oosten-verslaggever Lex Runderkamp.

"De opstandelingen beschouwen het als een militair-strategische actie van de regering. De regering dwingt hen nu om alleen nog maar satelliettelefoons te gebruiken. Zo kan het leger hen makkelijker opsporen en uitschakelen", aldus Runderkamp.

Ze hebben daarom afgesproken de satelliettefoons op dit moment nauwelijks te gebruiken. Vooral niet om filmpjes mee te versturen, want dat kost altijd veel tijd. "Er gaan talloze verhalen rond over opstandelingen die met een raket werden uitgeschakeld, kort nadat ze een satelliettelefoon hadden gebruikt. Of die verhalen kloppen, weet ik niet, maar zij denken van wel."

Zwarte rookwolken

Andere activisten denken vooral dat de regering het internet heeft afgesloten om voor de buitenwereld te verbergen wat er in het land gebeurt.

"Ik ben bang dat het een prelude kan zijn voor een bloedbad in Damascus", zegt Adib Shishakly, een lid van de Syrische oppositie in Cairo. "Het bewind heeft het gevoel dat de rebellen een strop aandraaien, nu ze vanuit alle buitenwijken dichterbij de hoofdstad komen. Het is een wanhoopsdaad, ze proberen de communicatie tussen de rebellen te verhinderen."

Volgens BBC-correspondent Sinjab wordt er in Damascus het zwaarst gevochten tot nu toe. Vooral in het zuiden bij het internationale vliegveld, dat de rebellen zouden proberen in te nemen.

"Ook in de buitenwijken in het westen en oosten van de stad hoor je de hele dag het geluid van beschietingen. Ik sprak mensen in de westelijke buitenwijken die nog nooit zoveel zwarte rookwolken hadden gezien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl