NOS VoetbalAangepast

Speelronde 15: Ajax-PSV

In de vijftiende speelronde in de eredivisie is er de topper Ajax-PSV. Voor de achtste keer op zaterdag en daar lijkt vooral de thuisploeg baat bij te hebben.

Van de vorige zeven ontmoetingen in Amsterdam op zaterdag slaagde PSV er slechts één keer in om met de drie punten naar huis te gaan. En dat is alweer een poos geleden, in maart 1976. De laatste twee zaterdagedities van Ajax-PSV eindigden in 0-0.

Winnen in de Arena is PSV echter niet vreemd. Bij de opening van dit seizoen waren de Eindhovenaren Ajax in Amsterdam de baas in de strijd om de Johan Cruijff Schaal (2-4). In de eredivisie is Ajax daarentegen al vijf wedstrijden op rij (uit en thuis) ongeslagen tegen PSV.

Die serie kan door de terugkeer van Mark van Bommel bij PSV zomaar doorbroken worden. Hij leed in tien eredivisieduels met Ajax maar één nederlaag (februari 2004). Van Bommel scoorde in totaal zes keer in zeventien competitiewedstrijden tegen Ajax. Dat maakt de Amsterdammers tot zijn favoriete tegenstander.

Van Bommels laatste eredivisieduel met Ajax was in de Arena in maart 2005. PSV won met 4-0 en de middenvelder, die in de zomer naar Barcelona zou verkassen, maakte zijn tweede hattrick in de eredivisie.

Drie op rij Ajax en PSV

PSV tankte vertrouwen op vreemde bodem door de laatste drie uitwedstrijden in de eredivisie te winnen. Ajax staat ook op drie op rij, maar dan in uit- en thuiswedstrijden.

En mochten de Amsterdammers op achterstand komen, dan is er nog geen man overboord. Dat gebeurde dit seizoen al vijf keer en vier keer werd alsnog een nederlaag voorkomen met één overwinning en drie gelijke spelen.

FC Twente en Vitesse kunnen bij een nederlaag van PSV de koppositie in de eredivisie overnemen. Beide clubs staan op twee punten achterstand. Twente ontvangt zaterdagavond ADO Den Haag, Vitesse is zondag gastheer voor Roda JC.

Overige statistieken

- Waar FC Twente dit seizoen thuis nog geen eredivisieduel heeft verloren, heeft ADO nog geen nederlaag in uitduels geleden. - Op 18 februari 2012 werd Feyenoord-RKC Waalwijk voor het laatst gespeeld. John Guidetti scoorde in de 77ste minuut, trok zijn shirt uit, kreeg rood en RKC maakte drie minuten voor tijd alsnog 1-1. - FC Utrecht heeft de laatste drie thuisduels met AZ gewonnen. Alleen tussen 1971 en 1976 won de club meer thuisduels op rij in de eredivisie van AZ: zes. - In de afgelopen drie seizoenen werd er minimaal vijf keer gescoord in de zes wedstrijden tussen Vitesse en Roda JC. In drie van deze zes ontmoetingen werd er zelfs zeven keer gescoord.

Programma speelronde 15

Vrijdag, 20.00 uur:PEC Zwolle - VVV-Venlo

Zaterdag, 18.45 uur:FC Twente - ADO Den Haag19.45 uur:Feyenoord - RKC Waalwijk Willem II - sc Heerenveen 20.45 uur:Ajax - PSV

Zondag, 12.30 uur:NEC - NAC Breda14.30 uur:FC Groningen - Heracles Almelo FC Utrecht - AZ16.30 uur:Vitesse - Roda JC Kerkrade

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl