Jongeren willen snel polderakkoord

Het Torentje op het Binnenhof in Den Haag»
Het Torentje op het Binnenhof in Den Haag ANP

Jonge vakbondsleden vinden dat regering, werkgevers en werknemers snel een akkoord moeten sluiten over werk en inkomen.

De huidige poldertop onderhandelt vandaag met premier Rutte en minister Asscher. FNV Jong en CNV Jongeren vinden dat er geen tijd is "voor een theekransje". Voor het nieuwe jaar moet er een sociaal akkoord liggen.

"We kunnen de problemen niet langer voor ons uitschuiven. Wij willen voor het nieuwe jaar een New Deal", zegt CNV Jongeren-voorzitter IJmert Muilwijk.

Nieuwe ideeën

De jongeren vragen de sociale partners in te spelen op de snel veranderende omstandigheden. Zo hebben veel jongeren, maar ook ouderen, flexcontracten. Ze willen dat die groep meer zekerheden krijgt en zich ook makkelijker kan omscholen. Ook moet er meer gedaan worden tegen jeugdwerkloosheid.

Volgens FNV Jong en CNV Jongeren heeft de vakbeweging nieuwe ideeën en nieuwe jonge mensen nodig. Dennis Wiersma van FNV Jong zegt dat maar 4 procent van de topmensen binnen zijn bond jonger dan 34 is. "En dat moet anders", zegt Wiersma.

Urgentie

Al 250 jonge vakbondsleden hebben zich aangemeld en aangegeven dat zij een plekje willen in de top van de vakbeweging. Zij verdiepen zich binnenkort in alternatieve, vaak ludieke, technieken waarmee ze hun standpunten onder de aandacht kunnen brengen.

Met meer jongeren in de top, hopen ze dat de vakbeweging een groter gevoel van urgentie krijgt. Ook willen ze af van het beeld dat verschillende generaties tegenover elkaar zouden staan. Ze pleiten voor oplossingen die voor iedereen goed uitpakken.

Deel deze pagina

Audio

  • FNV-jongeren: we moeten nu handelen Het nieuwe kabinet en de sociale partners gaan weer polderen. Vanmiddag was er overleg, in het Torentje. FNV-voorzitter Ton Heerts... zei na afloop dat het vertrouwen langzaam terugkeert.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 3425 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4402 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3527 keer afgespeeld

Meer video en audio