Kreeften hebben jaarringen

 »
  David Spreekmeester-Flickr/Creative Commons/by-nc-nd

De leeftijd van kreeften blijkt te kunnen worden afgelezen uit jaarringen op hun lichaam. Daardoor is het eindelijk mogelijk precies vast te stellen hoe oud de dieren kunnen worden. Tot nu toe moesten wetenschappers dat schatten.

Er zijn wel meer dieren die jaarringen hebben. Zo kan de leeftijd van vissen worden bepaald door naar hun binnenoor te kijken. Wetenschappers gingen er bij kreeften echter van uit dat alle leeftijdskenmerken verloren gingen elke keer als een kreeft een nieuw pantser krijgt.

Canadese onderzoekers ontdekten echter jaarringen op de de stelen van hun ogen. Ook bij de maagmolens van het dier, die als tanden dienen, komt er jaarlijks een ring bij.

Consumptie

De kreeften die onderzoekers bestudeerden waren zo'n 16 jaar oud. Het hoofd van het onderzoek vermoedt dat de dieren gemiddeld zo'n 60 tot 70 jaar oud worden in het wild.

Behalve de wetenschappelijke waarde van de ontdekking heeft die ook een praktische toepassing: de vondst kan helpen bij een beter beheer van de gebieden waar kreeften worden gevangen voor consumptie.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Oekraïens leger herovert vliegveld Video Het Oekraïense leger heeft de daad bij het woord gevoegd. Voor het eerst is er op beperkte schaal...15 apr 2014, 643 keer afgespeeld
  • » Nog geen akkoord zorg Video Op het ministerie van volksgezondheid zitten op dit moment de coalitiepartijen PvdA en VVD en...15 apr 2014, 2692 keer afgespeeld
  • » Landelijk referendum vanaf 2015 mogelijk Video Een landelijk referendum. Vanaf volgend jaar kan dat in Nederland. De Eerste Kamer heeft ermee...15 apr 2014, 3034 keer afgespeeld

Meer video en audio