Kreeften hebben jaarringen

 »
  David Spreekmeester-Flickr/Creative Commons/by-nc-nd

De leeftijd van kreeften blijkt te kunnen worden afgelezen uit jaarringen op hun lichaam. Daardoor is het eindelijk mogelijk precies vast te stellen hoe oud de dieren kunnen worden. Tot nu toe moesten wetenschappers dat schatten.

Er zijn wel meer dieren die jaarringen hebben. Zo kan de leeftijd van vissen worden bepaald door naar hun binnenoor te kijken. Wetenschappers gingen er bij kreeften echter van uit dat alle leeftijdskenmerken verloren gingen elke keer als een kreeft een nieuw pantser krijgt.

Canadese onderzoekers ontdekten echter jaarringen op de de stelen van hun ogen. Ook bij de maagmolens van het dier, die als tanden dienen, komt er jaarlijks een ring bij.

Consumptie

De kreeften die onderzoekers bestudeerden waren zo'n 16 jaar oud. Het hoofd van het onderzoek vermoedt dat de dieren gemiddeld zo'n 60 tot 70 jaar oud worden in het wild.

Behalve de wetenschappelijke waarde van de ontdekking heeft die ook een praktische toepassing: de vondst kan helpen bij een beter beheer van de gebieden waar kreeften worden gevangen voor consumptie.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » NASA huurt Boeing en SpaceX in Video Boeing en SpaceX gaan 'space taxi's' bouwen voor NASA. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie...17 sep 2014, 2777 keer afgespeeld
  • » VS stuurt 3000 militairen naar Liberia Video De Verenigde Staten nemen het voortouw in de strijd tegen het ebola-virus in West-Afrika. President...16 sep 2014, 2905 keer afgespeeld
  • » Oekraïne en EU tekenen verdrag Video Rusland ziet het tandenknarsend aan. Maar toch heeft Oekraïne alsnog z'n zin gekregen: het heeft...16 sep 2014, 1116 keer afgespeeld

Meer video en audio