Joods meldpunt seksueel misbruik

 »
  Greekadman / Flickr / Creative Commons - by-nc-sa

Twee Joodse organisaties hebben een meldpunt opgericht voor Joden die slachtoffer zijn van seksueel misbruik in eigen kring.

Aanleiding is de berichtgeving in het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW) over seksueel misbruik door een voormalige rector van het Maimonides Lyceum in Amsterdam.

De directeur werd in 1971 gedwongen op te stappen, omdat hij bij een ontuchtzaak betrokken was. De reden voor zijn vertrek werd nooit naar buiten gebracht.

Last

Een van zijn slachtoffers zei in het NIW dat de directeur tientallen jongens moet hebben misbruikt. Volgens hem is het goed mogelijk dat de slachtoffers hier nog steeds last van hebben.

Het meldpunt is een initiatief van het Joods Maatschappelijk Werk (JMW) en het Sinai Centrum voor geestelijke gezondheidszorg.

Kindertehuizen

Plaatsvervangend directeur Herma Kok van het JMW zegt dat ook de publicatie van rapporten van de commissie-Deetman en de commissie-Samson een rol hebben gespeeld.

"We weten nu hoe ernstig het is als mensen nooit de kans hebben gehad om hun verhaal te vertellen en erkend te worden voor hetgeen ze hebben meegemaakt", zegt Kok.

Na de oorlog werden Joodse kinderen die hun ouders waren kwijtgeraakt in kindertehuizen ondergebracht. Het JMW heeft nooit meldingen gehad dat daar kinderen misbruikt zijn.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Mensen die uit een sekte komen hebben vaak veel zorg nodig' Vanaf vandaag kunnen mensen die slachtoffer zijn geworden van een sekte per telefoon of internet geholpen worden door... gespecialiseerde hulpverleners. Het steunpunt wordt beheerd door Stichting M., ook bekend van de meldlijn Meld Misdaad Anoniem. U hoort directeur van die stichting, Guus Wesselink.

Video en Audio

Meer video en audio