NOS NieuwsAangepast

Wat is polderen ook alweer?

Premier Rutte en vicepremier Asscher ontvangen vandaag na de ministerraad de sociale partners. Ze praten dan op het Torentje met FNV-voorzitter Heerts en VNO-NCW-voorman Wientjes. Het 'polderen' is weer begonnen.

Polderen staat voor het Nederlandse overlegmodel. Werkgevers, vakbonden en overheid zitten met elkaar aan tafel om bijvoorbeeld afspraken te maken over arbeidsvoorwaarden en lonen. Een consensusmodel dus.

Als eerste polder-voorbeeld in de recente geschiedenis wordt het Akkoord van Wassenaar gezien. In 1982, toen Nederland ook een economische crisis beleefde, maakten de partijen gezamenlijk afspraken over loonmatiging.

Op de achtergrond geraakt

Polderen levert vaak een win-win-situatie op. Het is immers beter te onderhandelen en te streven naar een akkoord, dan en public harde standpunten uit te wisselen en te dreigen met acties en stakingen.

Door grote onenigheid in de FNV was het overlegmodel de afgelopen jaren wat op de achtergrond geraakt. Maar eind oktober van dit jaar meldde Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, na formatie-overleg met de bonden en premier Rutte: "De polder is terug".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl