Ontruiming tentenkamp voltooid

Somalische asielzoekers wachten op de bus na ontruiming van het tentenkamp»
Somalische asielzoekers wachten op de bus na ontruiming van het tentenkamp Marc Hamer / NOS

De ontruiming van het tentenkamp in Amsterdam is voltooid; de laatst overgebleven asielzoekers zijn met bussen overgebracht naar een politiebureau.

Bij de ontruiming zijn 95 asielzoekers aangehouden. Zo'n 40 asielzoekers hadden het terrein verlaten voordat de politie tot ontruiming overging. Aan het eind van de middag stonden de eerste afgewezen asielzoekers weer op straat.

Een aantal bewoners van het kamp zaten eerder in tentenkampen in Ter Apel en Zwolle. Ze kwamen toen korte tijd na hun aanhouding weer vrij.

Ontruiming

De bewoners van een kamp in Den Haag hebben te horen gekregen dat hun kamp dichtgaat, als er plotseling veel nieuwe bewoners bijkomen.

De ontruiming van het kamp in Amsterdam begon even voor 08.00 uur. Toen verschenen er tientallen agenten, deels te paard. Actievoerders die bij de ingang stonden, werden daar weggehaald.

De politie is daarna het terrein op gegaan om met de bewoners te spreken. Daar kregen zij te horen dat zij waren aangehouden. De pers werd op afstand gehouden.

Tegengehouden

Kort voor 07.00 uur waren er al twee agenten bij de ingang van het kamp gekomen. Ze vertrokken weer toen ze werden tegengehouden.

Het tentenkamp werd in september in gebruik genomen. De bewoners wilden aandacht omdat hun situatie uitzichtloos zou zijn. Kort voor de ontruiming bivakkeerden meer dan honderd uitgeprocedeerde asielzoekers in het kamp. De meesten kwamen uit Somalië.

Demonstratie

Burgemeester van der Laan vond dat het kamp niet langer het karakter van een demonstratie had. Bovendien was het aantal bewoners de afgelopen weken toegenomen, en dat was tegen de afspraken, zei Van der Laan.

De gemeente zei dat het risico op de uitbraak van infectieziekten en ongeregeldheden was toegenomen. De rechtbank was het hiermee eens en gaf Van der Laan toestemming voor de ontruiming.

Deel deze pagina

Video

  • video Edwin van den Berg bij ontruiming tentenkamp Amsterdam-Osdorp In Amsterdam-Osdorp is het tentenkamp ontruimd. De ruim 100 uitgeprocedeerde asielzoekers hebben daar twee... maanden gezeten. Eerder deze week besliste de rechter dat het kamp mag worden ontruimd.
  • video Tentenkamp Amsterdam-Osdorp ontruimd In Amsterdam-Osdorp is het tentenkamp ontruimd. De ruim 100 uitgeprocedeerde asielzoekers hebben daar twee... maanden gezeten. Eerder deze week besliste de rechter dat het kamp mag worden ontruimd.

Audio

  • 'Om half een is de ontruiming een feit' Het tentenkamp met asielzoekers in Amsterdam is vanochtend door de politie ontruimd. Ruim twee maanden bivakkeerden op een... voormalig schoolterrein in Amsterdam Osdorp zo'n 100 uitgeprocedeerde asielzoekers. Voornamelijk Irakezen en Somaliërs. Maar de situatie was daar onhoudbaar geworden vond burgemeester Van der Laan. Eergisteren kreeg hij daarin gelijk van de rechter en dus moest het kamp weg. Een verslag van Marc-Robin Visscher en Menno Reemeijer.
  • Menno Reemijer: ontruiming tentenkamp rustig verlopen In Amsterdam-Osdorp is het tentenkamp ontruimd. De ruim 100 uitgeprocedeerde asielzoekers hebben daar twee maanden gezeten. U hoort... verslaggever Menno Reemeijer.
  • Gesthuizen (SP): opvang is beste basis voor terugkeer asielzoekers De asielzoekers in het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp weigeren uit zichzelf weg te gaan. Ze versperren de toegang tot het... tentenkamp. Maar hoe moet het nu verder met deze asielzoekers? U hoort Sharon Gesthuizen, Tweede Kamerlid voor de SP en Malik Azmani van de VVD.
  • Menno Reemeijer: 95 asielzoekers aangehouden Bij de ontruiming van het asielzoekerskamp in Amsterdam zijn 95 asielzoekers aangehouden. Een deel van hen is met bussen naar een... politiebureau gebracht. Bijna 40 asielzoekers hebben het terrein verlaten, voordat de politie tot ontruiming overging. U hoort verslaggever Menno Reemeijer.

Video en Audio

Meer video en audio