Familiebedrijf doet 't goed in crisis

Touwfabriek Van der Lee is het oudste familiebedrijf»
Touwfabriek Van der Lee is het oudste familiebedrijf  

Familiebedrijven doorstaan gemakkelijker de huidige economische crisis dan andere bedrijven. Dat blijkt uit gegevens van Nyenrode Business Universiteit, die vandaag een lijst presenteert met de dertien oudste familiebedrijven van Nederland.

Het alleroudste bedrijf is touwfabriek Van der Lee uit Oudewater, opgericht in 1545.

Weinig leningen

Volgens hoogleraar Roberto Flören hebben familiebedrijven meestal een goede financiële positie met weinig leningen en veel eigen vermogen.

"Familiebedrijven zijn altijd bezig de risico's te beperken en zijn dus zuinig met hun geld. In economisch goede tijden krijgen ze juist vaak het verwijt dat ze kansen laten liggen", aldus Flören.

Tering naar de nering

Ook zetten familiebedrijven in crisistijd gemakkelijk de tering naar de nering. Flören: "Als het financieel minder goed gaat, geven de eigenaren zichzelf sneller minder salaris of bonussen".

Top 13 Oudste familiebedrijven (bron: Baker Tilly Berk/Nyenrode Business Universiteit)
1545Touwfabriek G. van der LeeOudewater
1640Tichelaars Aardewerk- en TegelfabriekMakkum
1650Aannemers - en Timmerbedrijf RoozemondStavenisse
1652Bouwbedrijf KnaapenGroepSon
1660Klokkengieterij Petit & FritsenAarle-Rixtel
1662Handelsbedrijf Van Eeghen GroepAmsterdam
1662Hotel WesselingDwingeloo
1680Bierbrouwer BavariaLieshout
1691Nolet Jeneverstokerij-DistilleerderijSchiedam
1695De Kuyper distilleerderijSchiedam
1696C. de Koning Tilly HaarlemmerolieHaarlem
1700Vergeest MetaalbewerkingDruten
1703Gelddrukkerij Joh. EnschedéHaarlem

Deel deze pagina

Video

Oudste bedrijf van Nederland maakt bijna 500 jaar touwen

Familiebedrijven doen het in tijden van crisis beter dan andere bedrijven. Er zijn 260.000 van dit soort bedrijven in ons land. En... het oudste familiebedrijf van Nederland staat in Oudewater.

Audio

  • 'Familiebedrijven succesvoller in tijden van crisis' Zeeman, Jumbo, C&A zijn voorbeelden van succesvolle familiebedrijven. Volgens Universiteit Nijenrode doen familiebedrijven het in... tijden van crisis beter dan niet-familiebedrijven. Hoe komt dat? Verslaggever Jeroen Schutijser praat erover met een hoogleraar van Nijenrode in de fabriekshal van touwfabrikant Van der Lee in Oudewater: het oudste familiebedrijf van Nederland.
  • 'Familiebedrijven kunnen sneller schakelen in moeilijke tijden' In ons land zijn 260.000 familiebedrijven, goed voor de helft van de werkgelegenheid. Het zijn vaak bedrijven waar behoedzaam wordt... omgegaan met geld, ook in tijden dat het economisch heel goed gaat. Daardoor overleven ze vaak ook de slechte tijden. Verslaggever Jeroen Schutijser bezocht het oudste familiebedrijf van Nederland: touwfabrikant Van der Lee.

Video en Audio

Meer video en audio