We gaan op vakantie, crisis of niet

Door de economische crisis letten we wel meer op de centen als we op vakantie gaan»
Door de economische crisis letten we wel meer op de centen als we op vakantie gaan Kees Hersbach

Nederlanders gingen in 2012 ondanks de crisis vaker op vakantie dan in 2011, in totaal 36,7 miljoen keer. Vorig jaar was dat nog 36,3 miljoen keer. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen en onderzoeksbureau NIPO. De cijfers hebben betrekking op het onderzoeksjaar 2012, dat loopt van 1 oktober 2011 tot en met 30 september 2012.

De lichte groei komt volledig voor rekening van binnenlandse vakanties. Het aantal binnenlandse vakanties steeg met 400.000 naar 18,1 miljoen. Het aantal buitenlandse vakanties bleef stabiel op 18,6 miljoen.

Gemiddeld 286 euro

Door de economische crisis letten we wel meer op de centen als we op vakantie gaan. Gemiddeld besteden we aan reis en verblijf 286 euro per persoon per vakantie. Dat is 3 procent minder dan in 2011. We wachten vaker op aanbiedingen of acties, ook wordt er meer geboekt via veiling- en kortingssites.

In het binnenland gingen we dit jaar vaker naar een hotel, terwijl campings minder populair werden. Het aantal korte hotelvakanties steeg 17 procent, terwijl het aantal kampeervakanties met 6 procent daalde, mede door het slechte zomerweer. Populairste binnenlandse bestemming was de Noordzeekust, gevolgd door de Veluwe.

Duitsland

Wat betreft buitenlandse vakanties deed het Middellandse Zeegebied het goed dit jaar. Daar gingen we 5 procent vaker heen. Het aantal vakanties naar de rest van Europa daalde met 2 procent en het aantal verre reizen bleef gelijk. Nog altijd is Duitsland het meest bezochte vakantieland, gevolgd door Frankrijk.

Deel deze pagina

Video en Audio

Meer video en audio