Palestijnen vieren feest

In Ramallah verzamelden zich meer dan 2000 mensen op een centraal plein.»
In Ramallah verzamelden zich meer dan 2000 mensen op een centraal plein. AFP

In de Palestijnse gebieden is met grote vreugde gereageerd op de verhoging van de status van Palestina door de VN. Duizenden Palestijnen gingen op verschillende plaatsen de straat op.

In Ramallah op de Westelijke Jordaanoever verzamelden zich meer dan 2000 mensen op een centraal plein. De uitzinnige menigte zwaaide met vlaggen en danste op de straat.

In Bethlehem werden de klokken van de Geboortekerk geluid toen het resultaat van de stemming bekend werd. De live-televisie-uitzending van de VN-vergadering werd geprojecteerd op de bekende grensmuur tussen Israël en Bethlehem.

Hamas

Ook in de Gazastrook werd de beslissing van de Algemene Vergadering van de VN gevierd. Hamas, dat aan de macht is in Gaza, reageerde positief. "We steunen alle politieke stappen die ertoe leiden dat ons volk een eigen staat krijgt", zei Hamas-leider Haniyeh.

Eerder was Hamas nog tegen het plan van de Palestijnse president Abbas, omdat hij aanstuurt op een tweestatenoplossing. Hamas erkent Israël niet en is tegen een tweestatenoplossing.

Deel deze pagina

Video

  • video Palestijnen vieren feest om VN-besluit In de Palestijnse gebieden is met grote vreugde gereageerd op de verhoging van de status van Palestina door... de Verenigde Naties. Duizenden Palestijnen gingen de straat op.
  • video Gemengde reacties op nieuwe status Palestijnen Israël gaat de nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden uitbreiden. Er komen nog eens drieduizend... woningen bij. Het is een reactie op het besluit van de Verenigde Naties om de status van de Palestijnen bij de VN te verhogen. Israël reageerde woedend, maar de Palestijnen, vierden volop feest.

Audio

  • 'Symbolische overwinning Palestina zet Israël verder onder druk' De Palestijnse president Abbas noemt de waarnemer-status bij de Verenigde Naties 'Een investering in de vrede'. Dat betekent dat... Palestina als staat wordt erkend, zonder dat het lid is van de VN. Een ruime meerderheid van de 193 bij de VN aangesloten landen stemde gisteravond voor de nieuwe status. U hoort Bertus Hendriks, Midden-Oosten deskundige van Instituut Clingendael.
  • Monique van Hoogstraten: Palestijnen blij na verhoging VN-status De wereld heeft in grote meerderheid 'ja' gezegd tegen de toetreding van de staat Palestina als waarnemersstaat tot de Verenigde... Naties. Een historische zege voor de Palestijnen. De Palestijnen zien het als een doorbraak naar een eigen staat. Correspondent Monique van Hoogstraten was in Ramallah, waar de VN-vergadering en stemming rechtstreeks werd uitgezonden.

Video en Audio

  • » Motorbendeleden vaak veelpleger Video Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale...23 apr 2014, 9107 keer afgespeeld
  • » "Justitie maakt mensen bang voor motorclubs" Audio Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft...23 apr 2014, 318 keer afgespeeld
  • » Frankrijk gaat flink bezuinigen Video Al heel lang krijgt Frankrijk het verwijt dat het maar niet opschiet met het doorvoeren van...23 apr 2014, 996 keer afgespeeld

Meer video en audio