VN verhoogt status Palestijnen

De Palestijnse president Abbas»
De Palestijnse president Abbas Verenigde Naties

In New York heeft de Algemene Vergadering van de VN Palestina de status toegekend van 'staat die geen lid is'. 138 van de 193 bij de Verenigde Naties aangesloten landen stemden vanavond volgens verwachting in met de Palestijnse aanvraag.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei voor de stemming in een toespraak voor de Algemene Vergadering dat het de laatste kans is voor een tweestatenoplossing. Hij vroeg de VN-vergadering "het geboortecertificaat van Palestina af te geven".

'Vijandig en giftig'

Het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu gaf meteen na Abbas' toespraak een verklaring uit waarin zijn woorden werden betiteld als "vijandig en giftig". "Dit zijn niet de woorden van een man die vrede wil", volgens Netanyahu.

Negen landen stemden tegen de resolutie, 41 landen onthielden zich van stemming waaronder Nederland. De hogere VN-status geeft de Palestijnen toegang tot internationale organisaties zoals het Internationaal Strafhof ICC in Den Haag.

Contraproductief

In het tv-programma Pauw & Witteman zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken dat hij ervan overtuigd is dat deze stap niet helpt om een tweestatenoplossing dichterbij te brengen.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton reageerde direct na de stemming. In Washington noemde zij de stap ongelukkig en contraproductief.

Deel deze pagina

Video

VN verhoogt status van de Palestijnen

In New York heeft de VN Palestina de status toegekend van 'staat die geen lid is'. 138 van de 193 bij de Verenigde Naties... aangesloten landen stemden vanavond in met de aanvraag.

Video en Audio

Meer video en audio