'Israël moet nederzettingen stoppen'

Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever»
Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever AFP

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt dat het Israëlische nederzettingenbeleid in de bezette gebieden een tweestatenoplossing voor het conflict met de Palestijnen belemmert.

"Als Israël doorgaat met het nederzettingenbeleid, waardoor stukje bij beetje land wordt bezet dat in de uiteindelijke regelingen toekomt aan de Palestijnen, wordt het wel heel moeilijk", zegt de PvdA-minister vanavond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

'Steen des aanstoots'

De Nederlandse regering voert volgens hem daarom druk uit op Israël om te stoppen met het bouwen van nederzettingen in de Palestijnse gebieden. "We moeten duidelijk maken dat dit echt een steen des aanstoots is."

Timmermans wijst erop dat er "uiteraard meer grote problemen" zijn die het vredesproces in de weg staan, "zoals de schandalige raketbeschietingen van Hamas op Israël". Maar het nederzettingenbeleid is volgens hem "heel ernstig".

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken gaat in zijn oordeel over het nederzettingenbeleid verder dan zijn voorgangers. Oud-minister Rosenthal greep in toen er in een EU-verklaring over Israël een verwijzing stond naar een kritisch rapport over het nederzettingenbeleid. Hij vond dat dit het vredesproces bedreigde.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 1903 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 2495 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 1909 keer afgespeeld

Meer video en audio