Abbas: erkenning vredesinvestering

Feest in Ramallah»
Feest in Ramallah AFP

De erkenning van de Palestijnse staat is "een investering in de vrede". Dat heeft de Palestijnse president Abbas gezegd in de aanloop naar de stemming in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. De Palestijnen hebben een aanvraag ingediend voor een waarnemer-status.

Dat betekent dat Palestina wordt erkend als staat die geen lid is van de VN; eenzelfde status als Vaticaanstad. Abbas riep alle landen op om de aanvraag te steunen. Een ruime meerderheid van de 193 bij de VN aangesloten landen zal dat naar verwachting doen. Om de waarnemersstatus te krijgen, hebben de Palestijnen een gewone meerderheid nodig.

Festiviteiten

In de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever zijn duizenden Palestijnen samengekomen om de verhoogde status alvast te vieren. De Palestijnse Autoriteit gaf alle schoolkinderen en ambtenaren vanmiddag vrij om festiviteiten in onder meer Ramallah, Nablus, Bethlehem en Hebron bij te wonen. De rivaliserende partij Hamas liet zelfs toe dat Abbas' partij Fatah een bijeenkomst hield in de Gazastrook.

Onder andere Israël en de Verenigde Staten zijn pertinent tegen de verhoging van de status van Palestina en zeggen dat het een bedreiging is voor het vredesproces. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton zei vandaag nog dat de weg naar een tweestatenoplossing via Jeruzalem en Ramallah loopt. Niet via New York.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat Nederland blanco stemt. De Algemene Vergadering stemt vanavond laat of vannacht over de Palestijnse aanvraag.

Deel deze pagina

Video

Correspondent Monique van Hoogstraten volgt de toespraak van Mahmoud Abbas voor de VN in New York. Daar wordt... later gestemd over de waarnemersstatus van Palestina bij de Verenigde Naties.

 • 'Abbas richt vredesboodschap aan Israël'

  Correspondent Monique van Hoogstraten volgt de toespraak van Mahmoud Abbas voor de VN in New York. Daar wordt... later gestemd over de waarnemersstatus van Palestina bij de Verenigde Naties.

 • 'Palestijnen zien dit als doorbraak naar eigen staat'

  Correspondent Monique van Hoogstraten is in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever. Daar zijn de Palestijnen... alvast opgetogen in de aanloop naar de stemming in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daar wordt beslist of de Palestijnen een waarnemer-status krijgen.

 • Palestijnen vieren VN-stemming

  Het is nog niet officieel, maar de Palestijnen vieren al feest. Over een paar uur zijn ze zo goed als zeker... waarnemend lid van de Verenigde Naties.

 • Al hele dag feest op Westelijke Jordaanoever

  In de aanloop naar de VN-stemming is het op de Westelijke Jordaanoever al de hele dag al feest.

Audio

 • Monique van Hoogstraten: er heerst een gevoel van verwachting Correspondent Monique van Hoogstraten is in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Video en Audio

Meer video en audio