Leveson bepleit nieuwe perswet

Rechter Leveson presenteerde vandaag zijn onderzoeksrapport»
Rechter Leveson presenteerde vandaag zijn onderzoeksrapport AFP

Het toezicht op de Bitse pers moet een strikt wettelijk kader krijgen. Een onafhankelijk orgaan moet belast worden met het toezicht op de media, met de bestaande mediawaakhond Ofcom daarboven.

Die aanbeveling doet Brian Leveson, een van de hoogste Britse rechters. Zijn commissie heeft onderzoek gedaan naar aanleiding van het grote afluisterschandaal bij de krant News of the World van mediamagnaat Rupert Murdoch.

Onvoldoende toezicht

Volgens Leveson is het huidige toezicht op de media onvoldoende omdat er geen wettelijk kader is. Een voorstel van de Britse pers voor een eigen systeem van zelfregulering vindt Leveson niet voldoende.

Die eigen regels worden nu al vaak met voeten getreden, zegt Leveson. Daarvan zijn de afgelopen jaren te vaak onschuldige mensen slachtoffer geworden, zegt hij.

Er heerst bij de media een "roekeloze aandrang om 'sentatieverhalen te brengen, zonder rekening te houden met de schade die mensen daarvan ondervinden".

Onderzoek

De onderzoeker stelde ook dat politici van alle partijen een 'te hechte' relatie met de pers hebben opgebouwd, 'op een manier die niet in het openbaar belang is'.

Premier Cameron stelde de onderzoekscommissie in nadat in Groot-Brittannië grote verontwaardiging was ontstaan over het nieuws dat journalisten van News of the World de telefoon hadden gehackt van het vermoorde 13-jarige meisje Milly Dowler.

Innige banden

Tijdens het onderzoek bleek niet alleen dat tal van bekende Britten werden afgeluisterd, zoals acteur Hugh Grant en schrijfster J.K. Rowling, maar kwam ook aan het licht dat in Groot-Brittannië de banden tussen politiek en pers veel te innig zijn.

Tijdens de verhoren gaf Cameron toe dat hij als leider van de Conservatieve Partij geregeld contact had met mensen uit het Murdoch-imperium, maar hij ontkende dat er politieke gunsten werden verleend in ruil voor positieve berichtgeving in de media.

Deel deze pagina

Video

  • video Britse onderzoekscommissie pleit voor nieuwe mediawaakhond De persvrijheid in Groot-Brittannië moet ongemoeid blijven, ondanks de afluisterschandalen van de afgelopen... jaren. Maar er moet wel een nieuwe mediawaakhond komen. Dat is de conclusie van de commissie-Leveson.
  • video 'Leveson wil perswaakhond met tanden' Correspondent Arjen van der Horst blikt terug op een belangrijke dag voor de Britse pers. Rechter Leveson... heeft namelijk zijn onderzoeksrapport over het afluisterschandaal gepresenteerd. Daarbij pleit hij voor stevige persregulering.
  • video Cameron en Clegg botsen over persregulering Naar aanleiding van het rapport-Leveson is het hommeles binnen de Britse coalitie. Premier Cameron botste in... het Lagerhuis met zijn coalitiepartner Clegg over persregulering waar rechter Leveson voor pleit n.a.v. het Britse afluisterschandaal.

Audio

  • Arjen van der Horst: Leveson wil nieuwe perswet In Groot-Brittannië heeft de Leveson-commissie vandaag de conclusies gepresenteerd van een onderzoek naar de Britse media. Nooit... eerder is er zo grondig onderzoek gedaan naar de Britse pers. Het onderzoek werd gestart nadat naar buiten was gekomen dat journalisten voicemails hadden afgeluisterd van duizenden Britten. De manier waarop journalisten werkten, heeft de journalistiek een slechte naam gegeven. Het vertrouwen is sterk gedaald en het leven van een aantal Britten is ernstig geraakt door de acties van individuele journalisten.
  • Hieke Jippes: Britse kranten zijn voorzichtiger geworden Er moet veel strikter toezicht worden gehouden op de Britse media. Dat is de belangrijkste conclusie van het Leveson-rapport dat... vandaag werd gepresenteerd. Nooit eerder werd zo grondig onderzoek gedaan naar de Britse pers

Video en Audio

Meer video en audio