NOS NieuwsAangepast

Leveson bepleit nieuwe perswet

Het toezicht op de Bitse pers moet een strikt wettelijk kader krijgen. Een onafhankelijk orgaan moet belast worden met het toezicht op de media, met de bestaande mediawaakhond Ofcom daarboven.

Die aanbeveling doet Brian Leveson, een van de hoogste Britse rechters. Zijn commissie heeft onderzoek gedaan naar aanleiding van het grote afluisterschandaal bij de krant News of the World van mediamagnaat Rupert Murdoch.

Onvoldoende toezicht

Volgens Leveson is het huidige toezicht op de media onvoldoende omdat er geen wettelijk kader is. Een voorstel van de Britse pers voor een eigen systeem van zelfregulering vindt Leveson niet voldoende.

Die eigen regels worden nu al vaak met voeten getreden, zegt Leveson. Daarvan zijn de afgelopen jaren te vaak onschuldige mensen slachtoffer geworden, zegt hij.

Er heerst bij de media een "roekeloze aandrang om 'sentatieverhalen te brengen, zonder rekening te houden met de schade die mensen daarvan ondervinden".

Onderzoek

De onderzoeker stelde ook dat politici van alle partijen een 'te hechte' relatie met de pers hebben opgebouwd, 'op een manier die niet in het openbaar belang is'.

Premier Cameron stelde de onderzoekscommissie in nadat in Groot-Brittannië grote verontwaardiging was ontstaan over het nieuws dat journalisten van News of the World de telefoon hadden gehackt van het vermoorde 13-jarige meisje Milly Dowler.

Innige banden

Tijdens het onderzoek bleek niet alleen dat tal van bekende Britten werden afgeluisterd, zoals acteur Hugh Grant en schrijfster J.K. Rowling, maar kwam ook aan het licht dat in Groot-Brittannië de banden tussen politiek en pers veel te innig zijn.

Tijdens de verhoren gaf Cameron toe dat hij als leider van de Conservatieve Partij geregeld contact had met mensen uit het Murdoch-imperium, maar hij ontkende dat er politieke gunsten werden verleend in ruil voor positieve berichtgeving in de media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl