Levenslang geëist voor genocide

Yvonne Basebya»
Yvonne Basebya  

Het Openbaar Ministerie heeft bij de rechtbank in Den Haag levenslang geëist tegen de 65-jarige Yvonne Basebya uit het Limburgse Reuver wegens betrokkenheid bij de genocide in Rwanda in 1994.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse burger terecht staat voor genocide.

Extremistisch

Volgens het OM was Basebya lid van een extremistische Hutu-organisatie. Ze zou militieleden in haar wijk in de hoofdstad Kigali hebben aangezet tot geweld tegen Tutsi's en gematigde Hutu's. Volgens getuigen heeft ze lijsten opgesteld van Tutsi's die vermoord moesten worden. De jonge militieleden zouden daarna in een orgie van geweld tientallen mensen hebben verkracht en vermoord.

Tijdens de genocide in Rwanda zijn in drie maanden tijd naar schatting 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's om het leven gebracht.

Nederland

Yvonne Basebya kwam in 1998 naar Nederland. Sinds 2004 heeft ze de Nederlandse nationaliteit. Dat maakte het mogelijk om haar in Nederland voor genocide te vervolgen. In 2010 werd ze aangehouden.

Volgens haar advocaat Victor Koppe is Yvonne Basebya het slachtoffer van een groep oplichters die haar valselijk beschuldigen omdat ze uit zijn op haar bezittingen in Kigali. De getuigenverklaringen tegen B. zijn daarom onbetrouwbaar, aldus Koppe.

Uitlevering

Eerder al zijn in Nederland drie Rwandezen aangehouden voor misdrijven tijdens de genocide.

Twee van hen zijn uitgeleverd aan het Rwanda Tribunaal. De derde is in Nederland vervolgd voor misdrijven tijdens de genocide. Hij is inmiddels veroordeeld tot levenslang.

Deel deze pagina

Video

Levenslang geëist tegen Nederlandse genocide-verdachte

In Den Haag is levenslang geëist tegen Yvonne Basebya. De vrouw met Nederlandse nationaliteit wordt verdacht van deelname aan de... genocide in Rwanda in 1994.

Video en Audio

  • » De storm op Ameland Video De storm op het strand van Ameland. Video: Quirien van Os.21 okt 2014, 228 keer afgespeeld
  • » Chinezen praten over aanpassing wetgeving Video De Communistische Partij van China lijkt te luisteren naar de kritiek van de man in de straat op de...21 okt 2014, 347 keer afgespeeld
  • » Verlamde man kan weer lopen Video Een man die vanaf zijn middel verlamd was, kan weer lopen nadat hij een revolutionaire medische...21 okt 2014, 1707 keer afgespeeld

Meer video en audio