Ongelukken door niet-alerte trucker

Gekantelde vrachtwagen op de A15»
Gekantelde vrachtwagen op de A15 NOS

Vrachtwagenongelukken op snelwegen worden vooral veroorzaakt doordat de chauffeurs niet goed opletten. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

De raad heeft onderzoek gedaan naar alle dodelijke ongevallen van de afgelopen vijf jaar. Verminderde alertheid speelt aantoonbaar een rol bij tien tot vijfentwintig procent van de ongevallen.

Andere oorzaken voor aanrijdingen met vrachtwagens zijn klapbanden en onduidelijkheid rond spitsstroken.

23 doden

Gemiddeld gebeuren er per jaar zo'n duizend ongelukken met vrachtwagens. Daarbij vallen elk jaar zo'n 23 doden en raken 105 mensen zwaar gewond, meestal andere weggebruikers.

Verminderde alertheid wordt vooral veroorzaakt door vermoeidheid, bijvoorbeeld als gevolg van lange en onregelmatige rijtijden of slechte nachtrust.

Bovendien letten chauffeurs soms minder goed op doordat ze afgeleid worden, bijvoorbeeld omdat ze bellen, de boordcomputer gebruiken of eten en drinken pakken. En soms letten ze niet op bij beginnende files.

Extra parkeerplaatsen

De Onderzoeksraad adviseert om extra parkeerplaatsen voor vrachtwagens aan te leggen, zodat chauffeurs meer rust kunnen nemen. Volgens Rijkswaterstaat is er nu een tekort van 1800 plekken.

Deel deze pagina

Video

Onoplettendheid vaak oorzaak van ongevallen met trucks

Vrachtwagenongelukken op snelwegen worden vooral veroorzaakt doordat de chauffeurs niet goed opletten. Dat stelt de Onderzoeksraad... voor Veiligheid na onderzoek van alle dodelijke ongelukken van de afgelopen vijf jaar.

Audio

  • Joustra: het is ook de schuld van de baas Vrachtwagenchauffeurs die afgeleid zijn of even niet opletten. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid is het de belangrijkste... oorzaak van de vele ongelukken met vrachtwagens op snelwegen. Ieder jaar gebeuren er gemiddeld duizend van dat soort ongelukken. Daarbij vallen 23 doden en raken 105 mensen ernstig gewond.
  • 'Door het bijstellen van de spiegels is een dode hoek-ongeluk te voorkomen' Ongevallen op de snelweg waar vrachtwagens bij betrokken zijn, zorgen voor veel persoonlijke en economische schade. De... Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een aantal van die verkeersongelukken onderzocht. Wat blijkt is dat de ernstigste ongevallen gebeuren op dagen met ogenschijnlijk ideale rijomstandigheden.

Video en Audio

Meer video en audio