Hulp voor Amsterdam bij asielkamp

Een uitgeprocedeerde asielzoeker verlaat het tentenkamp in Osdorp.»
Een uitgeprocedeerde asielzoeker verlaat het tentenkamp in Osdorp. ANP

Een groot aantal gemeenten helpt Amsterdam bij de opvang van de afgewezen asielzoekers in uit het tentenkamp. Morgen wordt het kamp in Amsterdam-Osdorp ontruimd door de politie.

Dat zijn onder meer de gemeenten Rotterdam, Almere, Leeuwarden, Haarlem, Purmerend, Zaanstad, Leiden en Eindhoven. Die gemeenten stellen plekken in de daklozenopvang beschikbaar.

Ontruiming

De rechter oordeelde gisteren dat het tentenkamp ontruimd mag worden. In afwachting van het oordeel van de rechter bood Amsterdam vorige week aan tijdelijke opvang te regelen voor mensen die het kamp voor morgenochtend verlaten.

GGD

De mensen die kiezen voor opvang elders, worden eerst door de GGD onderzocht en daarna doorverwezen naar de gemeenten die Amsterdam helpen bij het opvangen van de mensen uit het tentenkamp.

Amsterdam heeft vorige week gezegd dat de noodopvang elders dertig dagen zou duren. Onduidelijk is wat er na die dertig dagen gebeurt. Dat zal iedere gemeente nu afzonderlijk bepalen.

Het tentenkamp aan de Notweg werd in september opgezet door zo'n veertig uitgeprocedeerde asielzoekers. Zij wilden met het kamp aandacht vragen voor hun uitzichtloze situatie.

Deel deze pagina

Audio

  • Van der Laan doet laatste oproep asielzoekers Burgemeester Van der Laan van Amsterdam bezoekt vanavond de uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp in Osdorp. Morgen wordt... het kamp ontruimd op last van de rechter. Jeroen de Jager is ook bij het tentenkamp.
  • Vertrokken bewoners tentenkamp komen terug De asielzoekers uit het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp vertrekken maar moeizaam. Morgen wordt het tentenkamp ontruimd. De gemeente... heeft de mensen die vandaag vrijwillig vertrekken een maand in de daklozenopvang aangeboden. Maar niet iedereen wil dat, al zijn sommigen juist blij het tentenkamp te verlaten.
  • 'Het is nog rustig in tentenkamp in Osdorp' De meeste uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp vertrekken vandaag. Tenminste, dat is het idee, omdat... het tentenkamp morgen wordt ontruimd en de demonstranten dat niet afwachten. Verslaggever Jozephine Trehy is daar in Amsterdam-Osdorp.
  • 'Veel asielzoekers twijfelen nog over verlaten van tentenkamp' De meeste uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp vertrekken vandaag. Morgen wordt het tentenkamp... ontruimd maar de meeste demonstranten wachten dat niet af. Verslaggever Jozephine Trehy is in Amsterdam-Osdorp.

Video en Audio

  • » "Teentje knoflook, een ui en aloë vera" Audio Boeren zoeken nieuwe manieren om antibiotica uit de stallen te houden.22 okt 2014, 6 keer afgespeeld
  • » Geen antibiotica in de stal Audio Maino Remmers onderzoekt vandaag de mogelijkheden die Nederlandse veehouders hebben om het gebruik...22 okt 2014, 1 keer afgespeeld
  • » Team Juncker kan aan de slag Video De nieuwe Europese Commissie onder voorzitterschap van de Luxemburger Claude Juncker kan op 1...22 okt 2014, 0 keer afgespeeld

Meer video en audio