Servië woedend op tribunaal

Tomislav Nikolic»
Tomislav Nikolic AFP

De vrijspraak van oud-premier Haradinaj van Kosovo heeft geleid tot woedende reacties in Servië.

President Nikolic zegt dat het Joegoslaviëtribunaal is opgericht om het Servische volk te veroordelen.

Bewijs

Nikolic ziet het bewijs hiervoor in het feit dat het Haagse tribunaal binnen twee weken de verdachten in de twee grote aanklachten over oorlogsmisdaden tegen Serviërs heeft vrijgesproken.

Op 16 november werden de Kroatische generaal Gotovina en oud-politiechef Markac vrijgesproken.

Vertrouwen

In Servië was vanaf het begin al weinig vertrouwen in het Joegoslaviëtribunaal. "Deze uitspraak maakt verzoening in de regio moeilijker en zal de euroscepsis onder de Serviërs vergroten", zegt Nikolic.

Oud-premier Haradinaj van Kosovo stond terecht voor moord, marteling en andere misdaden tegen Servische en Albanese burgers in 1998. Het tribunaal ontkent niet dat deze misdaden zijn gepleegd, maar had niet genoeg bewijs tegen Haradinaj.

Deel deze pagina

Audio

  • 'De klap komt hard aan in Servië' Opnieuw halen de aanklagers voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag bakzeil. De Kosovaarse oud-premier Ramush Haradinaj is... vrijgesproken van oorlogsmisdaden in 1998. Onlangs werd ook de Kroatische generaal Gotovina vrijgesproken voor zijn aandeel in de Balkanoorlog. Dat zorgde toen voor veel ophef in Servië, want de meeste slachtoffers van Gotovina kwamen uit Servië. Correspondent Joost van Egmond in de Servische hoofdstad Belgrado.

Video en Audio

Meer video en audio