MRSA op 8% kuikenbedrijven

Vleeskuikens scharrelen rond in hun stal»
Vleeskuikens scharrelen rond in hun stal ANP

Op acht procent van alle vleeskuikenbedrijven is de MRSA-bacterie aanwezig. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Besmette dieren kunnen de bacterie overdragen op de mens.

Voor gezonde mensen is de MRSA-bacterie niet gevaarlijk. Pati├źnten in ziekenhuizen lopen wel risico omdat zij minder weerstand hebben. De bacterie is resistent voor de gangbare antibiotica.

Vleeskuikenhouders

Uit het onderzoek blijkt dat 9 procent van de vleeskuikenhouders drager is van de bacterie. Bij slachthuispersoneel kan dat oplopen tot 14 procent.

In slachterijen waar de dieren worden verdoofd met gas, is de kans op een MRSA-besmetting vier keer zo klein als in bedrijven met elektrische verdoving via een waterbad.

Beweging

Volgens de NVWA bewegen de dieren bij een gasverdoving veel minder, waardoor er minder stofdeeltjes in de lucht terechtkomen.

Ook omdat de gasmethode voor de dieren minder belastend is, pleit het Bureau Risicobeoordeling van de NVWA voor een slachtmethode waarbij de dieren zo min mogelijk bewegen.

De NVWA deed eerder onderzoek naar het voorkomen van de MRSA-bacterie op varkenshouderijen. Daar bleek zo'n 25 procent van de bedrijven besmet.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 5582 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 980 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 2855 keer afgespeeld

Meer video en audio