SP: VUT weer invoeren

Ouderen ontmoeten elkaar in park»
Ouderen ontmoeten elkaar in park ANP

Terwijl het kabinet wil dat iedereen langer doorwerkt, pleit de SP voor herinvoering van de VUT-regeling. Dat is volgens die partij belangrijk in de strijd tegen de jeugdwerkloosheid.

De SP presenteert vandaag een actieplan tegen de jeugdwerkloosheid. Kamerlid Karabulut wil drie miljard euro investeren om meer jongeren aan een baan te helpen.

Stoppen

De VUT, die het mogelijk maakte om eerder te stoppen met werken, werd tijdens het tweede kabinet Balkenende afgeschaft. Inmiddels is besloten dat de AOW-leeftijd wordt verhoogd van 65 naar 67.

Toch moet er volgens Karabulut gezocht worden naar mogelijkheden om ouderen vroeger uit te laten treden. Hun plekken kunnen dan ingenomen worden door jongeren. Ze wijst erop dat ouderen in deze economisch moeilijke tijden nauwelijks nog een kans maken op een baan. ,,Daarom moet je anders durven denken'', zegt Karabulut.

Wegkijken

Volgens de SP doet het huidige kabinet niets tegen de jeugdwerkloosheid. "Er wordt met geen woord over gerept in het regeerakkoord. De Nederlandse overheid moet niet wegkijken, maar zich ontfermen over de jeugd", vindt Karabulut.

Minister Asscher ziet niets in het weer invoeren van de VUT. Volgens hem zou daar de boodschap vanuit gaan dat mensen worden afgeschreven, terwijl er juist werk moet komen voor ouderen. "Bovendien is herintroductie van de VUT peperduur; we zijn nog steeds bezig de rekening van de vorige VUT te betalen."

Deel deze pagina

Audio

  • SP vraagt aandacht voor de jeugdwerkloosheid Het kabinet moet veel meer doen om jeugdwerkloosheid tegen te gaan, vindt de SP. Maar liefst 1 op de 8 jongeren is werkloos. Dat is... twee keer zoveel als onder ''gewone'' Nederlanders. We kunnen niet afwachten, we moeten zo snel mogelijk iets doen, vindt de SP. Die komt vandaag met een actieplan. SP-kamerlid Sadet Karabulut.
  • Minister Asscher ziet niets in terugkeer VUT Minister Asscher van Sociale Zaken wil dat er meer kansen komen voor 55-plussers op de arbeidsmarkt. Hij wil hierover met vakbonden... en werkgevers afspraken maken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 10399 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 1173 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 997 keer afgespeeld

Meer video en audio