KNWU neemt afscheid van Van Vliet

Leo van Vliet»
Leo van Vliet NOS

De Nederlandse wielerunie gaat het contract van bondscoach Leo van Vliet, dat 31 december afloopt, niet verlengen.

De KNWU wil volgend jaar aan de slag gaan met een full-time coach. De huidige aanpak, zo stelt de bond, is niet effectief genoeg om de komende vier jaar door te zetten.

Over een opvolger voor Van Vliet, die vier jaar lang part-time bondscoach was, wordt later dit jaar een besluit genomen.

Kanttekeningen

Van Vliet laat weten een mooie periode achter de rug te hebben, maar plaatst toch ook kanttekeningen. "Ik kan terugzien op een mooie periode waarin ik me 200 procent heb ingezet, maar ik kan mij niet altijd vinden in de instelling en motivatie van sommige renners."

De bondscoach liet eind september weten dat hij de renners van de Rabobank-ploeg "te gepamperd" vindt. Daar voegt hij nu aan toe: "Terpstra werd in Australië bijna wereldkampioen en als dat gebeurt, heb je het goed gedaan. Het gaat mij ook om wat de laatste twee jaar in de wedstrijd gebeurt, dat we geen winnaars zijn."

Zeeman bedankt

Thorwald Veneberg, de technisch directeur van de KNWU, gaat nu op zoek naar een bondscoach die in samenspraak met de wielerploegen ook trainingskampen gaat beleggen.

Een van de kandidaten om Van Vliet op te volgen was Merijn Zeeman, nu nog werkzaam bij Argos-Shimano, maar straks bij Rabobank. "Er is al met kandidaten gesproken", zei Veneberg tegen de NOS. "En Merijn is een van de kandidaten."

Zeeman heeft echter al laten weten geen interesse te hebben in de klus.

Deel deze pagina
Dit artikel zit in dossier...

Jaaroverzicht 2012

Video

  • video Van Vliet weg als bondscoach KNWU De Nederlandse wielerunie gaat het contract van bondscoach Leo van Vliet, dat 31 december afloopt, niet... verlengen. De KNWU wil in 2013 aan de slag gaan met een fulltime coach. De huidige aanpak, zo stelt de bond, is niet effectief genoeg om de komende vier jaar door te zetten.
  • video Volledig interview Van Vliet Leo van Vliet geeft toelichting op zijn vertrek als bondscoach bij de Nederlandse wielerunie (KNWU).
  • video Volledig interview Veneberg Thorwald Veneberg, technisch directeur van de KNWU, over het besluit niet langer met Leo van Vliet als... bondscoach door te gaan.

Audio

  • Van Vliet: "Gemotiveerder dan renners" De reactie van Leo van Vliet over zijn afscheid bondscoach van de Nederlandse wielrenner. Van Vliet heeft met plezier gewerkt voor... de KNWU, maar hekelt de instelling van veel renners.
  • Mollema: "Kritiek was niet echt handig" Leo van Vliet stopt als bondscoach van de Nederlandse wielrenners. Zijn contract loopt af en zal niet worden verlengd. Bauke... Mollema was één van die Rabobank-renners waar Van Vliet veel kritiek op had. Hij noemde hem 'een aparte jongen'.

Video en Audio

  • » "Een echt salomonsoordeel" Audio NOS-correspondent Joost van Egmond reageert op de straf die Servië en Albanië hebben gekregen na...24 okt 2014, 119 keer afgespeeld
  • » ATP Basel 2014: Dimitrov-Pospisil Video Beelden van de partij tussen Grigor Dimitrov en Vasek Pospisil in de tweede ronde van het...24 okt 2014, 1369 keer afgespeeld
  • » ATP Valencia 2014: Murray-Fognini Video Beelden van de partij tussen Andy Murray en Fabio Fognini in de tweede ronde van het ATP-toernooi...24 okt 2014, 897 keer afgespeeld

Meer video en audio