Duitse onthouding over Palestijnen

Frans Timmermans en Guido Westerwelle (rechts)»
Frans Timmermans en Guido Westerwelle (rechts) EPA

Duitsland zal de Palestijnse aanvraag voor een waarnemersstatus bij de Verenigde Naties niet steunen. Het land zal zich vandaag in New York onthouden van stemming.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle zegt dat er goed over het besluit is nagedacht. "Duitsland steunt het doel van een Palestijnse staat. We hebben dat op verschillende wijzen laten zien, maar de grote stap naar een eigen staat kan alleen het resultaat zijn van onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen", zegt Westerwelle in een verklaring.

Groot-Brittannië

Gisteren liet Groot-Brittannië weten de Palestijnse aanvraag voor een waarnemersstatus bij de Verenigde Naties onder voorwaarden te steunen. De Palestijnen zouden onder meer weer plaats moeten nemen aan de onderhandelingstafel met Israël.

De Palestijnse aanvraag wordt waarschijnlijk vandaag ingediend bij de Algemene Vergadering van de VN. De aanvraag haalt zo goed als zeker een meerderheid. Er is veel steun van Afrikaanse, Aziatische, Latijns-Amerikaanse en Arabische landen. Ook veel Europese landen stemmen voor, waaronder Frankrijk, Spanje en Denemarken.

Nederland heeft gezegd dat het de verhoging van de status niet zal steunen. Volgens minister Timmermans is de aanvraag niet bevorderlijk voor het vredesproces. Vanmiddag vergadert de Tweede Kamer nog over de aanvraag.

Deel deze pagina

Audio

  • Abbas vraagt vandaag om erkenning bij VN De Palestijnse president Abbas zal vandaag een verzoek indienen bij de Verenigde Naties. Abbas wil dat de Palestijnse staat een... waarnemersstatus krijgt. Het is niet de eerste keer dat de Palestijnse president om meer erkenning vraagt, vorig jaar diende hij al een verzoek in voor een volledig lidmaatschap van de VN.
  • 'Lijkt erop dat Palestina lid VN kan worden' De Palestijnen vragen vandaag het waarnemend VN-lidmaatschap aan bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De kans is... groot dat die aanvraag wordt gehonoreerd, tot ergernis van Israël en zijn belangrijkste bondgenoot de Verenigde Staten. Tot op het laatst heeft Washington geprobeerd de Palestijnse president Abbas te weerhouden van het lidmaatschapsverzoek aan de VN. Diplomatiek expert Robert van de Roer.

Video en Audio

Meer video en audio