PvdA: opheldering patiëntendossier

 »
  ANP

Regeringspartij PvdA wil duidelijkheid van minister Schippers van Volksgezondheid over het digitaal patiëntendossier. Onder patiënten bestaat onrust over het nieuwe systeem dat op 1 januari 2013 wordt ingevoerd.

PvdA-Kamerlid Bouwmeester wil de zekerheid dat de patiëntengegevens veilig worden opgeslagen, dat de privacy is gewaarborgd en dat het systeem niet gekraakt kan worden door hackers. "We maken ons zorgen en willen daarom duidelijkheid van de minister," zei Bouwmeester in het NOS Radio 1-Journaal.

Landelijke invoering

Twee jaar geleden stemde de Eerste Kamer tegen een landelijke invoering van het elektronisch patiëntendossier (epd), onder meer omdat de minister de privacy van patiëntengegevens niet kon waarborgen.

De zorgverzekeraars hebben vervolgens zelf een systeem opgezet om huisartsen, ziekenhuizen en apothekers digitaal informatie te laten uitwisselen.

Wet

Het ministerie van Volksgezondheid is bij de opzet van het nieuwe uitwisselingssysteem betrokken, omdat er wettelijke regels over beveiliging en privacy moeten komen.

De PvdA is wel bezorgd, maar denkt wel dat minister Schippers de onrust kan wegnemen. "Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt," aldus Bouwmeester.

Deel deze pagina

Video

Het is nog onzeker of op 1 januari het nieuwe Elektronisch Patiëntendossier wel van de grond komt. Onder... patiënten, medici en politici is er nog veel discussie over de veiligheid van het systeem.

 • Nog veel vragen over veiligheid Elektronisch Patiëntendossier

  Het is nog onzeker of op 1 januari het nieuwe Elektronisch Patiëntendossier wel van de grond komt. Onder... patiënten, medici en politici is er nog veel discussie over de veiligheid van het systeem.

 • PvdA niet overtuigd van patiëntendossier

  PvdA-Kamerlid Bouwmeester wil meer duidelijkheid over het systeem waar gegevens van patienten digitaal worden... opgeslagen. Het systeem moet op 1 januari 2013 ingaan, maar veel zaken zijn nog onduidelijk. De PvdA wil duidelijk hebben over welke organisaties erin kunnen kijken en welke organisaties er informatie in zetten.

 • SP: grote zorgen patiëntendossier

  SP-Kamerlid Leijten is tegen de landelijke invoering van het elektronisch uitwisselen van patientengegevens.... Ze vreest dat door het nieuwe systeem belangrijke gegevens op straat komen te liggen. Minister Schippers moet ook de regie nemen.

 • Beveiligingsexpert: het is te makkelijk om misbruik te maken van patiëntendossier

  Beveiligingsexpert Guido van 't Noordende van de Universiteit van Amsterdam zegt dat het elektronisch... patiëntendossier gehackt kan worden. De beveiliging is niet goed en dat noemt hij "eng".

Audio

 • PvdA uit zorgen over nieuwe patiëntendossier Er is nog veel onduidelijk over de invoering van een elektronisch patiëntendossier. De zorgaanbieders willen graag 1 januari van... start met een digitaal systeem waarin patientengegevens kunnen worden uitgewisseld. Maar de Partij van de Arbeid vraagt zich af of dat wel kan. Aan de telefoon pvdA tweede kamerlid Lea Bouwmeester.

Video en Audio

Meer video en audio