Criminele jeugd sneller aan de slag

 »
  ANP

Staatssecretaris Teeven van Justitie wil criminele jongeren die op het rechte pad zijn gekomen, al na twee jaar een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) geven. Nu is dat nog vier jaar.

De maatregel moet ertoe leiden dat jongeren met een strafblad makkelijker een stage of werk vinden, omdat ze niet meer jarenlang worden achtervolgd door hun criminele verleden.

Problemen

Steeds meer werkgevers vragen om een Verklaring van Goed Gedrag. Ex-criminele jongeren, die weer aan het werk zijn of een opleiding zijn begonnen, komen hierdoor in de problemen. Zonder zo'n verklaring is werken of stagelopen niet mogelijk.

Teeven vreest dat jongeren met een strafblad vervolgens weer in de fout gaan en verlaagt daarom de termijn naar twee jaar.

Het gaat jaarlijks om zo'n 1200 jongeren tot 25 jaar die uitgesloten worden van een stage, baan of opleiding omdat ze geen VOG krijgen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Asscher: goed nieuws Video De minister van Sociale Zaken is blij met de daling van de werkloosheid, maar hoopt wel dat het...21 aug 2014, 64 keer afgespeeld
  • » Het nieuws in 60 seconden (12.00 uur) Video Het belangrijkste nieuws van donderdag 21 augustus 2014.21 aug 2014, 19 keer afgespeeld
  • » Proef: scholieren op e-bike naar school Video In de regio Groningen-Assen wordt een proef gehouden om jongeren uit de bus en aan een elektrische...21 aug 2014, 2314 keer afgespeeld

Meer video en audio