Criminele jeugd sneller aan de slag

 »
  ANP

Staatssecretaris Teeven van Justitie wil criminele jongeren die op het rechte pad zijn gekomen, al na twee jaar een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) geven. Nu is dat nog vier jaar.

De maatregel moet ertoe leiden dat jongeren met een strafblad makkelijker een stage of werk vinden, omdat ze niet meer jarenlang worden achtervolgd door hun criminele verleden.

Problemen

Steeds meer werkgevers vragen om een Verklaring van Goed Gedrag. Ex-criminele jongeren, die weer aan het werk zijn of een opleiding zijn begonnen, komen hierdoor in de problemen. Zonder zo'n verklaring is werken of stagelopen niet mogelijk.

Teeven vreest dat jongeren met een strafblad vervolgens weer in de fout gaan en verlaagt daarom de termijn naar twee jaar.

Het gaat jaarlijks om zo'n 1200 jongeren tot 25 jaar die uitgesloten worden van een stage, baan of opleiding omdat ze geen VOG krijgen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Ze zouden morgen kunnen beginnen" Video De marechaussees willen morgen naar het rampgebied. Dat is niet ver van de stad Donetsk, midden in...25 jul 2014, 4018 keer afgespeeld
  • » Hercules met marechaussees stijgt op Video De marechaussees die in Oekraïne gaan helpen bij het zoeken naar slachtoffers, zijn vertrokken...25 jul 2014, 12982 keer afgespeeld
  • » "Het is een oorlogsgebied" Video De marechaussees die in Oekraïne gaan helpen bij het zoeken naar slachtoffers, zijn vertrokken...25 jul 2014, 5012 keer afgespeeld

Meer video en audio