CU: Griekenland uit de euro

Slob: "We moeten Griekenland op sociale manier begeleiden naar exit."»
Slob: "We moeten Griekenland op sociale manier begeleiden naar exit." NOS

Het is zowel voor Griekenland als voor de andere eurolanden beter als Griekenland uit de euro stapt. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die in opdracht van het wetenschappelijk bureau van de ChristenUnie onderzoek deed naar de toekomstkansen van de euro.

Lees hier het onderzoek van hoogleraar Graafland.

De onderzoekers bekeken vijf scenario's: van een verdergaande integratie van de eurozone tot het compleet afschaffen van de euro en de herinvoering van de nationale munten.

De economie van Griekenland kan volgens het onderzoek het beste worden hersteld door de invoering van een eigen munt, die kan devalueren ten opzichte van de euro. In de overgebleven eurolanden zal de stabiliteit dan ook toenemen, schrijven de onderzoekers.

Eerlijk verhaal

Ze pleiten er wel voor om een groot deel van de Griekse schulden kwijt te schelden. Ook moet het land gewoon lid blijven van de EU.

Volgens partijleider Arie Slob is het tijd dat het kabinet het eerlijke verhaal vertelt. "Wat we nu doen is aanmodderen. De schulden van Griekenland zullen alleen maar toenemen."

Hij sluit niet uit dat ook andere Zuid-Europese landen de euro moeten verlaten.

Deel deze pagina

Audio

  • Slob: tijd voor het eerlijke verhaal over Griekenland Griekenland kan beter uit de euro stappen, vindt de ChristenUnie. De partij heeft een groep wetenschappers onderzoek laten doen... naar de toekomst van de euro. Een van de conclusies is dat Griekenland er door de terugkeer naar de drachme weer bovenop kan komen. Partijleider Arie Slob van de ChristenUnie vindt dat ook.
  • 'Terugkeer Drachme onder voorwaarden goed voor Griekenland' Griekenland zou beter af zijn als het land uit de euro zou stappen. Een opvallende conclusie van een onderzoek, dat is gedaan in... opdracht van de ChristenUnie. Voorzitter van de werkgroep die onderzoek deed naar de toekomst van Griekenland is Johan Graafland. Hij is ook econoom aan de Universiteit van Tilburg.

Video

Slob: wat we nu doen is aanmodderen

Volgens de fractievoorzitter van de ChristenUnie is het tijd voor het kabinet om het eerlijke verhaal over Griekenland te... vertellen.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4624 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5822 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4719 keer afgespeeld

Meer video en audio