Oud-trainer Fafié (71) overleden

Ab Fafié»
Ab Fafié ANP

Oud-voetbaltrainer Ab Fafié is op 71-jarige leeftijd overleden.

Dat wordt gemeld op de website van NBSVV, een amateurclub uit Nieuw-Beijerland waar hij heeft gewerkt.

De rasechte Rotterdammer Fafié trainde een reeks van clubs, waaronder Feyenoord en FC Utrecht. Daarvoor had hij een bescheiden carrière in het betaald voetbal.

Begonnen bij Feyenoord

Fafié speelde in de jeugdopleiding van Feyenoord, maar daar wist hij niet door te breken. Hij vertrok daarop naar plaatsgenoot Xerxes en speelde daarna ook nog twee seizoenen voor PSV.

Na zijn actieve carrière werd Fafié trainer. Hij kwam in 1981 als assistent bij Feyenoord. Van 1984 tot 1986 was hij hoofdcoach, in beide seizoenen eindigden de Rotterdammers als derde in de eredivisie.

'Koning Ab'

Fafié had ook een succesvolle periode bij FC Utrecht. In 1990 werd hij daar trainer als opvolger van de ontslagen Cees Loffeld.

De club werd in het eerste seizoen vierde en pakte daarmee een UEFA Cup-ticket, waardoor het een seizoen later uitkwam tegen onder meer Real Madrid. Door dat eerste, sterke seizoen kreeg hij de bijnaam 'Koning Ab'.

Fafié trainde ook nog Go Ahead Eagles, AA Gent, AEK Athene en clubs uit Cyprus en Indonesië. Ook was Fafié nog coach bij verschillende amateurverenigingen.

Basis van het succes

Edwin de Kruijff, een van de spelers waarmee Fafié bij FC Utrecht werkte, zegt dat hij een goede verstandhouding had met Fafié.

"Ik had een goede klik met hem. Zijn droge humor en zijn trainingsaanpak bevielen me goed", vertelt De Kruijff op de website van FC Utrecht.

"Fafié bracht na een periode van veel nederlagen onder Loffeld lijn in het elftal. Hij zette eerst de verdediging neer met Johan de Kock, Marcel Liesdek, Erik van der Meer en Herman Verrips. Dat was de basis van ons succes dat jaar",

Bijgeloof

Volgens De Kruijff was Fafié ook verschrikkelijk bijgelovig. "Op wedstrijddagen moest zijn jas altijd in de kleedkamer aan de staande weegschaal hangen en moest Smolarek altijd als laatste het veld op. Als dat niet gebeurde, raakte hij behoorlijk van zijn stuk", zegt De Kruijff, tegenwoordig manager spelerszaken in Utrecht.

"Het mooiste voorbeeld is wel het clubkostuum dat hij bleef dragen na een overwinning. Hij droeg het iedere dag tot het moment dat we verloren. Ik kan me herinneren dat die zegereeks een behoorlijke tijd heeft geduurd."

Deel deze pagina

Video

Ab Fafié (1941-2012)

Een kort loopbaanoverzicht van de donderdag overleden oud-trainer Ab Fafié.

Audio

  • De Kruijff herinnert zich aimabele Fafié Ab Fafié, oud-trainer van onder meer Feyenoord en FC Utrecht, overleed in de nacht van dinsdag op woensdag. Edwin de Kruijff... speelde onder Fafié bij FC Utrecht en haalt herinneringen op aan 'Koning Ab'.

Video en Audio

  • » Van Basten, van speler tot coach Video Een overzicht van de spelers- en trainersloopbaan van Marco van Basten, die op 31 oktober 2014...30 okt 2014, 970 keer afgespeeld
  • » ATP Parijs 2014: Murray-Dimitrov Video Beelden van de partij tussen Andy Murray en Grigor Dimitrov in de derde ronde van het...30 okt 2014, 965 keer afgespeeld
  • » Brändle breekt uurrecord Voigt Video Het werelduurrecord heeft een nieuwe houder. Precies 42 dagen na het record van de Duitser Jens...30 okt 2014, 2290 keer afgespeeld

Meer video en audio