Van Ojik: beter luisteren naar leden

Fractievoorzitter Bram van Ojik van GroenLinks»
Fractievoorzitter Bram van Ojik van GroenLinks ANP

Fractievoorzitter Bram van Ojik vindt dat GroenLinks beter moet luisteren naar de leden van de partij. Dat schrijft hij in een e-mail die morgen naar de leden wordt gestuurd. Hij gaat in die e-mail in op alle problemen die hebben geleid tot de verkiezingsnederlaag van 12 september.

Van Ojik voerde de afgelopen weken gesprekken met groepen leden. Velen van hen vinden dat de afstand tussen de leden van GroenLinks en de volksvertegenwoordigers te groot is. Ze proberen thuis groen en sociaal te leven en zien dat niet terug bij hun partij, vindt Van Ojik.

'Een rommeltje'

Volgens de fractievoorzitter begonnen de problemen met het steunen van de politiemissie in Kunduz. Daar hebben veel leden nog steeds moeite mee. Ze kregen het besluit pas achteraf voorgelegd en hadden niet de indruk dat hun opvatting er nog veel toe deed.

Ook tijdens de verkiezingscampagne ging er veel mis. Van Ojik noemt de gang van zaken rond het lijsttrekkersreferendum "een rommeltje". Het partijbestuur vond één van de kandidaten, Tofik Dibi, ongeschikt. Dat leidde tot veel commotie. Van Ojik pleit voor betere omgangsvormen in de partij.

Links

Veel leden hadden moeite met het verkiezingsprogramma, waarin GroenLinks pleitte voor het versoepelen van het ontslagrecht en het versoberen van de WW. Ze vragen zich af wat daar links aan is. Van Ojik zegt nu dat het kabinet bij de voorgenomen hervorming van de arbeidsmarkt niet op de steun van GroenLinks hoeft te rekenen.

"Onze partij heeft een concreet programma nodig dat laat zien wat groene politiek kan betekenen voor burgers die de keuze voor duurzaamheid al hebben gemaakt, of willen maken", schrijft Van Ojik.

Deel deze pagina

Video

Van Ojik: GroenLinks moet beter luisteren naar de leden

Kamerfractieleider Van Ojik denkt dat het verkiezingsprogramma van GroenLinks niet aansloot bij wat mensen bezighoudt.

Audio

  • Bram van Ojik: GL moet ideeën beter verkopen Ze vinden je niet Links meer en niet Groen genoeg. Als leden en kiezers dat over je zeggen, dan heb je als partij een probleem als... je GroenLinks heet. De verkorte WW-duur en versoepeling van het ontslagrecht, wat is daar nu links aan? Dat vroegen teleurgestelde leden en kiezers de afgelopen weken aan de nieuwe fractieleider Bram van Ojik. We hebben ideeën genoeg, maar we weten het niet goed te verkopen, concludeert hij.

Video en Audio

  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 699 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 248 keer afgespeeld
  • » Ambulance rijdt vaker voor drugs Video De Amsterdamse ambulance moet veel vaker uitrukken voor mensen die onwel raken door drugsgebruik...22 okt 2014, 31 keer afgespeeld

Meer video en audio