Tentenkamp morgen al bijna leeg

Een afgewezen asielzoeker in het tentenkamp in Osdorp»
Een afgewezen asielzoeker in het tentenkamp in Osdorp ANP

De meeste uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp wachten de ontruiming niet af en vertrekken morgenochtend al. Zo'n 90 bewoners, onder wie alle Somaliƫrs, hebben besloten in te gaan op het aanbod van burgemeester Van der Laan om een maand gebruik te maken van de daklozenopvang.

Er zouden nog maar zo'n tien mensen achterblijven. Die blijven waarschijnlijk tot het kamp aan de Notweg vrijdag wordt ontruimd. Ze zullen zich "lijdzaam" verzetten. Vanochtend gaf de rechter toestemming voor de ontruiming.

Solidariteit

De achterblijvende asielzoekers hebben burgers die solidariteit willen betuigen opgeroepen morgen naar het kamp te komen. Ze zien het liefst dat sympathisanten de nacht van donderdag op vrijdag blijven slapen om vrijdag getuige te zijn van de ontruiming.

Burgemeester Van der Laan heeft de asielzoekers verboden nog manifestaties of evenementen te organiseren in of rond het tentenkamp. Ze mogen wel elders in Amsterdam actie voeren.

Deel deze pagina

Video

'Tentenkamp Osdorp wordt te onveilig'

De politie mag het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam ontruimen. Dat heeft de rechter beslist. Want het... aantal mensen in het kamp wordt steeds groter en de omstandigheden worden steeds slechter .

Audio

  • 'Veel asielzoekers twijfelen nog over verlaten van tentenkamp' De meeste uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp vertrekken vandaag. Morgen wordt het tentenkamp... ontruimd maar de meeste demonstranten wachten dat niet af. Verslaggever Jozephine Trehy is in Amsterdam-Osdorp.
  • Groot deel tentenkamp verdwijnt vandaag Na ruim twee maanden moet het tentenkamp van asielzoekers in Amsterdam verdwijnen. Morgen wordt het op last van de rechter door de... politie ontruimd. Tenminste, als er dan nog bewoners zijn. Want een groot deel zal waarschijnlijk vandaag al besluiten te vertrekken. De reportage is van Jeroen de Jager.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4008 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5124 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4143 keer afgespeeld

Meer video en audio