Affaire onthutst collega's Stapel

Het Stapelrapport»
Het Stapelrapport ANP

De affaire-Stapel hakt er behoorlijk in bij sociaal psychologen. Dat zegt Daniël Wigboldus, de voorzitter van de vereniging van sociaal psychologen (ASPO). "Als directe collega's zijn wij geschokt", zegt hij.

De commissies die de fraude van Stapel onderzochten hebben volgens Wigboldus niet het topje, maar een hele ijsberg blootgelegd. Toch vindt hij het te ver gaan om te stellen dat het hele vakgebied is verziekt.

Collega-psychologen die met Stapel werkten, hebben volgens de commissies niet doelbewust meegewerkt aan frauduleuze publicaties, maar waren soms wel "wetenschappelijk onzorgvuldig". Wigboldus noemt dat een serieuze aantijging. "We zijn heel druk bezig om dat in kaart te brengen", zegt hij.

Duidelijk rapporteren

Het is volgens Wigboldus inmiddels tot sociaal psychologen doorgedrongen dat het belangrijk is om hun bevindingen duidelijk te rapporteren. Een voorbeeld daarvan is het opslaan en delen van onderzoeksgegevens. Dat was volgens Wigboldus eerst niet goed geregeld.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen sluit zich daarbij aan. "Wetenschappers moeten niet meer zoals Stapel in isolement kunnen werken", zegt KNAW-president Clevers. "Niemand wist precies wat hij deed."

Clevers pleit voor een systeem waarbij wetenschappers zo veel mogelijk in teams werken. "Laat ze elkaar controleren, als beveiliging tegen dit soort excessen."

Deel deze pagina

Video

Onderzoeken Stapel waren 'slodderwetenschap'

Slodderwetenschap. Zo bestempelt de commissie-Levelt de onderzoeken van sociaal-psycholoog Diederik Stapel. Hij werd vorig jaar... wegens fraude ontslagen door de Universiteit van Tilburg.

Audio

  • 'Dit zegt nog niet dat het hele vakgebied verziekt is' Vijftien jaar lang veranderde Stapel onderzoeksdata om naar een wenselijke conclusie toe te werken, maar ook co-auteurs en... collega's maken zich op grote schaal schuldig aan "slodderwetenschap". Matthijs Holtrop praat met Daniël Wigboldus van de Associatie van Sociaal Psychologische Onderzoekers.
  • 'Dit is pijnlijk, maar er is adequaat gereageerd Niet alleen Diederik Stapel zelf, maar ook tientallen collega's van hem blijken de regels van de statistiek aan hun laars te... lappen. Dat blijkt uit onderzoek van drie commissies. De KNAW, die de kwaliteit van wetenschap in Nederland bewaakt, is geschrokken. De president, Hans Clevers, reageert.

Video en Audio

  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » President Hollande opent Picasso-museum Video Na een grondige renovatie die 5 jaar duurde, is het Picasso-museum in Parijs weer open. President...25 okt 2014, 262 keer afgespeeld
  • » Bijlzwaaier New York was radicale moslim Video De man die donderdag agenten in New York met een bijl aanviel, was een geradicaliseerde moslim. De...25 okt 2014, 5055 keer afgespeeld

Meer video en audio