Vergoeding voor bedorven uitzicht

Uitzicht vanuit een trein die over de Hanzelijn rijdt»
Uitzicht vanuit een trein die over de Hanzelijn rijdt ANP

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu moet een inwoner van Hattem in Gelderland 14.000 euro schadevergoeding betalen, omdat zijn uitzicht is bedorven door de aanleg van de Hanzelijn. De zaak loopt al jaren, maar nu heeft het hoogste rechtscollege, de Raad van State, uitspraak gedaan.

De raad is het met de Hattemer eens dat niet alleen zijn uitzicht is verpest, maar dat ook het landelijke karakter van de omgeving is aangetast en dat de boerderij van de man daardoor in waarde is gedaald.

4500 euro

Toen in 2004 bleek dat de Hanzelijn vlak langs zijn boerderij zou lopen, vroeg de Hattemer een schadevergoeding van 14.000 euro. Het ministerie vond een vergoeding op zijn plaats, maar wilde maar 4500 euro uitkeren. De rest zou vallen onder "het normale maatschappelijke risico". De rechtbank in Zutphen was het daar niet mee eens en gaf de Hattemer gelijk.

Het ministerie stapte naar de Raad van State. Die oordeelt nu dat het ministerie het hele bedrag moet betalen, plus de kosten van de rechtszaak.

De Hanzelijn wordt volgende week donderdag officieel in gebruik genomen door koningin Beatrix, die per trein over het tracé van Lelystad naar Zwolle rijdt.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 10298 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 1133 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 966 keer afgespeeld

Meer video en audio