Studenten: goed beleid na 'Stapel'

LSVb en ISO zijn tevreden met de maatregelen om fraude te voorkomen.»
LSVb en ISO zijn tevreden met de maatregelen om fraude te voorkomen. ANP

Studenten zijn tevreden met de maatregelen die universiteiten nemen om wetenschappelijke fraude te voorkomen. Dat zeggen de voorzitters van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) in een reactie op het eindrapport over de fraude van Diederik Stapel.

ISO-voorzitter Thijs van Reekum is te spreken over de snelle reactie van de universiteiten waar Stapel werkte. "Toen de affaire begon, hebben ze direct nieuwe richtlijnen opgezet", zegt hij. Een van die veranderingen is dat studenten binnenkort les krijgen in wetenschappelijke integriteit en leren hoe ze feedback op rapporten moeten geven.

Vertrouwenspersonen

Kai Heijneman, voorzitter van de LSVb, benadrukt dat altijd voorkomen moet worden dat studenten het slachtoffer worden van een frauderende hoogleraar. "We zijn dan ook blij dat er wordt gekeken naar hoe studenten beter kunnen worden beschermd. Er komt een betere controle, zodat het niet zo lang mis kan gaan als bij Stapel", zegt Heijneman.

De LSVb is vooral blij met de komst van vertrouwenspersonen bij wie studenten terechtkunnen. "Als een student met een gerenommeerde onderzoeker werkt, is het heel belangrijk dat hij iets kan aankaarten als hij vermoedt dat iets niet pluis is", zegt Heijneman.

Werkdruk

Ondanks de maatregelen vindt het ISO dat de universiteiten naar de werkdruk van onderzoekers moeten kijken. "Die hebben steeds meer te maken met regeldruk en moeten meer doen om geld binnen te krijgen. Dat gaat niet alleen ten koste van het onderzoek, maar ook van het onderwijs. Ze staan minder voor de klas", zegt voorzitter Van Reekum.

Deel deze pagina

Video

Onderzoeken Stapel waren 'slodderwetenschap'

Slodderwetenschap. Zo bestempelt de commissie-Levelt de onderzoeken van sociaal-psycholoog Diederik Stapel. Hij werd vorig jaar... wegens fraude ontslagen door de Universiteit van Tilburg.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 3824 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4892 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3966 keer afgespeeld

Meer video en audio