Teeven: ijdele hoop tentenkamp

Fred Teeven»
Fred Teeven ANP

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie herhaalt dat hij niets kan betekenen voor de uitgeprocedeerde asielzoekers van het tentenkamp Amsterdam-Osdorp. Dat zegt hij in reactie op de uitspraak van de rechtbank. Die bepaalde vanmorgen dat het kamp op korte termijn weg moet. Burgemeester Van der Laan had daarom gevraagd.

Teeven zegt dat de mensen die meewerken aan hun terugkeer opvang zullen krijgen in een vrijheidsbeperkende locatie. Mensen die buiten hun schuld niet kunnen meewerken worden opgevangen in een asielzoekerscentrum.

Aanzuigende werking

Staatssecretaris Teeven geeft toe dat hij een strikte uitleg van de Vreemdelingenwet hanteert, omdat het beleid anders een aanzuigende werking op vreemdelingen zou hebben en dat daarmee "het hek van de dam" is.

Vanochtend gaf de rechter burgemeester Van der Laan van Amsterdam gelijk, omdat de kans op ziekten toeneemt in het kamp en er ongeregeldheden kunnen uitbreken.

Deel deze pagina

Video

Teeven kan niets doen voor tentenkampbewoners

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie herhaalt dat hij niets kan betekenen voor de uitgeprocedeerde asielzoekers van... het tentenkamp Amsterdam-Osdorp.

Audio

  • Teeven: kan asielzoekers niet meer helpen De Tweede Kamer drong vorige week aan op een oplossing voor uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp in Osdorp. In een motie... riep de Kamer staatssecretaris Teeven van Asielzaken op de vreemdelingenwet wat ruimer uit te leggen. Nu is alleen opvang mogelijk als de illegalen willen meewerken aan terugkeer naar het land van herkomst. Verslaggever Michiel Breedveld in gesprek met de staatssecretaris.

Video en Audio

Meer video en audio