NOS NieuwsAangepast

Regels universiteiten tegen fraude

De universiteiten waar voormalig hoogleraar Diederik Stapel heeft gefraudeerd, nemen maatregelen om gesjoemel in de toekomst te voorkomen. Dat zeiden de rectores magnifici bij de presentatie van het eindrapport over de grootschalige wetenschappelijke fraude van Stapel.

De Universiteit van Amsterdam zorgt ervoor dat mensen niet meer in hun eentje aan een onderzoek kunnen werken. "Informatie wordt gedeeld, omdat blijkt dat sociale controle op de werkvloer essentieel is", zei rector magnificus Van den Boom.

Zij vindt, net als de onderzoekscommissies, dat de wetenschappelijke cultuur niet kritisch genoeg was. "Dit moeten wij ons als universiteiten aantrekken en dat trekken wij ons ook aan", zei Van den Boom.

Supervisoren

Ook de Universiteit van Tilburg gaat aan de slag met de aanbevelingen in het eindrapport. Inmiddels zijn er al regelingen gewijzigd. Zo worden promovendi voortaan begeleid door twee supervisoren.

Rector magnificus Eijlander van de UvT noemt het eindrapport schokkend. Hij vraagt zich af hoe een man met zo'n grote reputatie in de sociale psychologie bijna vijftien jaar lang kan frauderen. "Dat is bijna niet te geloven en onvoorstelbaar", zei hij.

Klokkenluiders

Eijlander is het ook eens met de conclusie dat Stapel veel te veel ruimte kreeg om zijn praktijken uit te oefenen. "Dat mogen velen zich aanrekenen, van hoog tot laag. Van universiteitsbestuurders, naaste collega's, redacties van tijdschriften en coauteurs." Hij is de klokkenluiders dankbaar dat zij de fraude hebben aangekaart.

Ook de derde universiteit waar Stapel fraudeerde, de Rijksuniversiteit Groningen, neemt de aanbevelingen over. "Ook hier geldt dat gezamenlijk de krachten bundelen, tot de beste resultaten leidt", zegt rector magnificus Sterker van de RUG.

Sterker zegt dat vooral beginnende onderzoekers zijn geschaad door Stapel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl