GB: wijziging aanvraag Palestijnen

William Hague»
William Hague AFP

Groot-Brittannië is onder voorwaarden bereid de Palestijnse aanvraag voor een waarnemersstatus bij de Verenigde Naties te steunen. Minister Hague van Buitenlandse Zaken zei in het Lagerhuis dat de Palestijnen zonder voorwaarden aan de onderhandelingstafel met Israël moeten plaatsnemen.

Hague wil ook de garantie van de Palestijnen dat ze geen poging doen om lid te worden van organen als het Internationaal Strafhof. Israël vreest dan aanklachten wegens oorlogsmisdaden.

Volgens Hague zijn dergelijke stappen niet bevorderlijk voor het vredesproces. Hij kondigde aan dat Groot-Brittannië zich zal onthouden van stemming als de Palestijnen de resolutie niet aanpassen.

Onverstandig

Hague's ambtgenoot in Frankrijk, minister Fabius, liet gisteren weten dat Parijs de aanvraag van de Palestijnen wel steunt. Ook Zwitserland en Denemarken zullen voor de resolutie stemmen.

Een woordvoerder van de Duitse regering zegt dat Berlijn de Palestijnen niet zal steunen bij de aanvraag. Ook Nederland heeft eerder te kennen gegeven de aanvraag onverstandig te vinden. Het kabinet vindt eenzijdige stappen niet bevorderlijk voor het vredesproces.

Voldoende steun

De Palestijnse aanvraag wordt waarschijnlijk morgen of vrijdag ingediend bij de Algemene Vergadering van de VN. De verwachting is dat er voldoende steun voor is, aangezien de Palestijnen kunnen rekenen op veel steun van Afrikaanse, Aziatische, Latijns-Amerikaanse en Arabische landen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 619 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 53 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 204 keer afgespeeld

Meer video en audio