Geen controle in coffeeshop R'dam

Een coffeeshop verkoopt hasj aan een klant»
Een coffeeshop verkoopt hasj aan een klant ANP

Rotterdam gaat klanten van coffeeshops niet controleren op woonplaats. Burgemeester Aboutaleb schrijft aan de gemeenteraad dat Rotterdam nauwelijks drugstoerisme kent en dat het controleren van de woonplaats van de klant daarom niet nuttig is.

Amsterdam maakte onlangs al bekend dat er geen controles op woonplaats komen. De hoofdstad wil de coffeeshops juist open houden voor toeristen.

Maatwerk

In Rotterdam zijn volgens burgemeester Aboutaleb bij de politie geen signalen bekend van overlast door drugstoeristen. Zodra er overlast ontstaat, kunnen politie en justitie alsnog overgaan tot handhaving, schrijft de burgemeester.

In het regeerakkoord is afgesproken dat klanten van coffeeshops moeten aantonen dat ze in Nederland wonen. De handhaving van die regels moet in overleg met de gemeenten gebeuren.

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam gebruikte die clausule eerder om de 220 coffeeshops in de hoofdstad open te houden voor toeristen. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie liet toen weten dat dat niet zomaar kan. Volgens hem moet de uitvoering van maatwerk nog worden uitgewerkt.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Kabinet komt met nieuw Deltaplan Video Het kabinet komt dinsdag met een nieuw deltaplan; 60 jaar na de watersnoodramp van 1953. Onze...15 sep 2014, 1832 keer afgespeeld
  • » Honderden bootvluchtelingen verdronken Video Zo'n 1100 vluchtelingen hebben de afgelopen dagen een boottocht vanuit Noord-Afrika niet overleefd....15 sep 2014, 2986 keer afgespeeld
  • » Khamenei: geen samenwerking met VS Video Een duidelijk aanvalsplan is er niet, maar de bedoeling is duidelijk. Tientallen landen hebben in...15 sep 2014, 3038 keer afgespeeld

Meer video en audio