Hoge rechters Egypte in opstand

Maher Sami, de vice-president van het Constitutioneel Hof in Egypte»
Maher Sami, de vice-president van het Constitutioneel Hof in Egypte EPA

Het conflict in Egypte tussen president Morsi en de hoogste rechters is verder op scherp gezet. De rechters van het Hof van Beroep en het Hof van Cassatie hebben hun werkzaamheden opgeschort.

Het Hof van Cassatie maakt een uitzondering voor corruptiezaken en sommige individuele gevallen.

Lastercampagne

Rechters van het Constitutioneel Hof beschuldigen Morsi ervan dat hij meedoet aan de lastercampagne tegen het hof. Morsi heeft zich de woede van de rechtelijke macht op de hals gehaald met zijn decreet om besluiten voorlopig niet meer door rechters te laten toetsen.

Morsi is beëdigd door het Constitutioneel Hof. Datzelfde hof ontbond later het parlement. Door het decreet van Morsi is dat niet meer mogelijk.

Lekken

De president heeft rechters er onder meer van beschuldigd dat ze uitspraken naar de pers lekken, nog voor de formele uitspraak.

De Moslimbroederschap heeft zijn aanhangers opgeroepen zaterdag te demonstreren, om hun steun te betuigen aan Morsi. Ook salafistische groeperingen gaan de straat om de president te steunen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » NASA huurt Boeing en SpaceX in Video Boeing en SpaceX gaan 'space taxi's' bouwen voor NASA. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie...17 sep 2014, 2252 keer afgespeeld
  • » VS stuurt 3000 militairen naar Liberia Video De Verenigde Staten nemen het voortouw in de strijd tegen het ebola-virus in West-Afrika. President...16 sep 2014, 2449 keer afgespeeld
  • » Oekraïne en EU tekenen verdrag Video Rusland ziet het tandenknarsend aan. Maar toch heeft Oekraïne alsnog z'n zin gekregen: het heeft...16 sep 2014, 1004 keer afgespeeld

Meer video en audio