Speciale cursus voor halal-slachter

 »
  ANP

Slagers kunnen zich vanaf eind volgende maand specialiseren in de halal-slacht. Ze kunnen bij opleidingsinstituut SVO een nieuwe training volgen.

Volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid gaat er bij de training bijzondere aandacht uit naar het dierenwelzijn. "Tijdens de opleiding worden slachters en slachthuismedewerkers van halal-vlees bijgeschoold en geëxamineerd in allerlei aspecten over het dierenwelzijn in de aanloop naar en tijdens het onbedwelmd slachten", zegt het CMO.

De cursus duurt twee dagdelen. Daarbij krijgen slagers achtergrondinformatie over de religieuze aspecten van het ritueel slachten en over de technische aspecten.

Compromis

Aanleiding voor de cursus zijn de afspraken die staatssecretaris Bleker in juni maakte met religieuze organisaties, vertegenwoordigers van slachthuizen en dierenartsen. Ze spraken af dat onverdoofd slachten is toegestaan, maar dat het dier niet langer dan veertig seconden na het toebrengen van de halssnede bij bewustzijn mag zijn.

De afspraken worden gezien als een compromis van de organisaties, toen een verbod op onverdoofd ritueel slachten het niet haalde in de Eerste Kamer.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 2913 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 554 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 1755 keer afgespeeld

Meer video en audio