Succes Stapel door weinig kritiek

Diederik Stapel»
Diederik Stapel MAX

Gebrek aan een kritische wetenschappelijke cultuur heeft ertoe geleid dat Diederik Stapel jarenlang onopgemerkt heeft kunnen frauderen. Dat staat in het eindrapport van de commissies van de universiteiten Amsterdam, Groningen en Tilburg waar Stapel werkzaam is geweest.

Stapel heeft gefraudeerd in zeker 55 van de 130 onderzochte artikelen en bij 10 proefschriften die hij begeleidde. Ook is er een sterk vermoeden van fraude in 11 artikelen. De omvang van de fraude door Diederik Stapel is zeer aanzienlijk, aldus het eindrapport.

Grondig onderzoek

Collega-psychologen met wie Stapel heeft gepubliceerd, hadden van de commissies kritischer mogen zijn. Zij hebben volgens de commissies niet doelbewust meegewerkt aan de fraude, maar waren soms wel "wetenschappelijk onzorgvuldig".

De commissies adviseren dat ook de vakgroep Sociale Psychologie de cultuur binnen de opleiding grondig gaat onderzoeken. Volgens de onderzoekers zijn er "voldoende redenen voor de sociale psychologie in binnen- en buitenland om op grond van de bevindingen in dit rapport een eigen grondig onderzoek in te stellen naar de gang van zaken in het vakgebied".

Twijfels

Diederik Stapel is een voormalig Tilburgse hoogleraar in de sociale psychologie. De fraude kwam eind augustus 2011 aan het licht toen enkele studenten hun twijfels meldden bij de universiteit. Stapel heeft onder meer beweerd dat het eten van vlees mensen minder sociaal maakt en in verschillende opzichten meer 'hufterig.'

Er loopt ook nog een onderzoek van de FIOD naar Stapel. Hij heeft gebruik gemaakt van onderzoeksgeld van de overheid. Onderzocht moet worden of dat geld wel op juiste gronden is gebruikt. De verwachting is dat het onderzoek in het eerste kwartaal van 2013 is afgerond.

Stapel legt naar aanleiding van het rapport een verklaring af. Om 15.00 uur zal die verklaring op NOS.nl te zien zijn.

Deel deze pagina

Video

  • video Onderzoeken Stapel waren 'slodderwetenschap' Slodderwetenschap. Zo bestempelt de commissie-Levelt de onderzoeken van sociaal-psycholoog Diederik Stapel.... Hij werd vorig jaar wegens fraude ontslagen door de Universiteit van Tilburg.
  • video Commissie-Levelt: in 55 publicaties fraude vastgesteld Sociaal-psycholoog Diederik Stapel heeft jarenlang ongemerkt kunnen frauderen omdat hij niet werd... tegengesproken door collega's. Dat staat in het eindrapport van de commissies van de universiteiten waar Stapel heeft gewerkt. Vandaag is dat rapport gepresenteerd.
  • video 'Wetenschap heeft van hoog naar laag gefaald' Sociaal-psycholoog Diederik Stapel heeft jarenlang ongemerkt kunnen frauderen omdat hij niet werd... tegengesproken door collega's. Dat staat in het eindrapport van de commissies van de universiteiten waar Stapel heeft gewerkt. Vandaag is dat rapport gepresenteerd. Verslaggever Theo Verbruggen was bij de presentatie van het rapport.

Audio

  • Stapel kon frauderen door heersende cultuur Het is de grootste wetenschapsfraude ooit in Nederland. Sociaal-pyscholoog Diederik Stapel heeft jarenlang gefraudeerd met zijn... onderzoeken. Vanmiddag werd bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen het eindrapport naar hem gepresenteerd door commissies van de Universiteiten Amsterdam, Groningen en Tilburg waar Stapel gewerkt heeft. Verslaggever Matthijs Holtrop.

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 8974 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 412 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 412 keer afgespeeld

Meer video en audio