Neuroloog weigert onderzoek

Ernst Jansen Steur»
Ernst Jansen Steur NOS

De 67-jarige neuroloog Ernst Jansen Steur wil niet meewerken aan een psychologisch onderzoek. Dat heeft zijn advocaat in de rechtbank in Almelo verteld tijdens de regiezitting van de zaak tegen de specialist van het Medisch Spectrum Twente.

De advocaat wilde geen nadere informatie geven waarom de neuroloog geen onderzoek wil ondergaan. Hij liet blijken dat hij een "sporadisch" contact met de arts heeft.

Op de eerste zittingsdag werd op verzoek van de raadsman besloten tot een nieuwe regiezitting. Die staat gepland voor 17 december.

Volgens de advocaat van Ernst Jansen Steur zijn er zoveel nieuwe feiten op tafel gekomen, dat er meer tijd nodig is voor bestudering van alle processtukken. De rechtbank kan zich daarin vinden.

Onnodige hersenoperatie

Vandaag werd onder meer bekend dat in het Medisch Spectrum Twente dertien patiënten mogelijk onnodig een hersenoperatie hebben gehad. Dat blijkt uit eigen onderzoek van het ziekenhuis. De ingrepen vonden plaats op basis van diagnoses van Jansen Steur.

Zeven geopereerde patiënten zijn overleden. Het ziekenhuis zegt dat er op dit moment geen verband kan worden gelegd met het schandaal rond Jansen Steur. Het kan zijn dat de betrokkenen door andere oorzaken zijn overleden, zegt het MST, dat de gevallen verder onderzoekt.

Zelfmoord

Het Openbaar Ministerie in Almelo verdenkt de neuroloog van 21 strafbare feiten. Volgens het OM heeft een vrouw door zijn toedoen zelfmoord gepleegd. Twee andere vrouwen en zes mannen heeft hij "zwaar lichamelijk en geestelijk leed" aangedaan door verkeerde diagnoses en behandelingen, luidt de aanklacht verder.

Daarnaast wordt Jansen Steur beschuldigd van diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte. In het totaal hebben veertig mensen aangifte gedaan tegen Jansen Steur.

1,2 miljoen euro

De neuroloog heeft tot 2003 bij een groot aantal mensen een verkeerde diagnose gesteld en onterecht medicijnen voorgeschreven. Hij stelde bij hen de diagnose alzheimer, MS of parkinson, terwijl ze daar achteraf niet aan bleken te lijden. Patiënten hebben in totaal al voor 1,2 miljoen euro schadevergoeding gekregen voor zijn fouten.

Jansen Steur was vandaag tijdens de eerste zitting afwezig. Volgens zijn advocaat zal hij bij de inhoudelijke behandeling van de zaak wel aanwezig zijn.

Deel deze pagina

Video

  • video 'Patiënt klaagde over neuroloog bij Tubantia' De Twentse neuroloog Ernst Jansen Steur heeft mogelijk 13 mensen een hersenoperatie laten ondergaan terwijl... dat niet nodig was. Dat blijkt uit onderzoek van het ziekenhuis waar Jansen Steur in 2004 werd ontslagen. De man wordt al vervolgd omdat ie bij tal van andere patiënten verkeerde diagnoses had gesteld.
  • video Mogelijk 13 mensen hadden onnodige hersenoperatie De Twentse neuroloog Ernst Jansen Steur heeft mogelijk 13 mensen voor niets een hersenoperatie laten... ondergaan. Steur stelde jarenlang verkeerde diagnoses en schreef patiënten onterecht medicijnen voor. Dat blijkt uit onderzoek van het ziekenhuis waar Jansen Steur in 2004 werd ontslagen.

Audio

  • 'Meer tijd nodig om strategie af te stemmen' Frank van Gaal, advocaat van neurochirurg Ernst Jansen Steur, legt uit waarom hij de rechtbank om uitstel heeft gevraagd.
  • Rechtszaak tegen Jansen Steur opgeschort De rechtbank in Almelo heeft de behandeling van de strafzaak tegen neuroloog Ernst Jansen Steur opgeschort tot 17 december. Jansen... Steur wordt verdacht van stellen van verkeerde diagnoses en het voorschrijven van verkeerde medicijnen. Verslaggever Ilan Sluis.
  • Jansen Steur was niet bij rechtszaak Neuroloog Ernst Jansen Steur heeft mogelijk dertien mensen een hersenoperatie laten ondergaan, terwijl dat niet nodig was. Dat... blijkt uit eigen onderzoek van het ziekenhuis, het Medisch Spectrum Twente. Steur stelde jarenlang verkeerde diagnoses en schreef patiënten onterecht medicijnen voor. En over die verkeerde diagnoses en onterechte medicijnen dient vandaag een rechtszaak.
  • Ziekenhuis: Jansen Steur vertoonde flamboyant gedrag Dertien patiënten hebben mogelijk ten onrechte een hersenoperatie gehad bij het Medisch Spectrum Twente. Dat blijkt uit onderzoek... van het ziekenhuis. De operaties werden gedaan na een diagnose van de aan slaapmiddelen verslaafde neuroloog Jansen Steur. Lid van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis, Rene Brouwer.
  • Yme Drost doet aangifte tegen twee neurochirurgen Letselschadespecialist Yme Drost doet aangifte tegen twee neurochirurgen van het Medisch Spectrum Twente. Dertien patiënten van... het ziekenhuis hebben mogelijk onnodig een hersenoperatie ondergaan door neurochirurgen na een diagnose van neuroloog Jansen Steur. Jansen Steur was verslaafd aan slaapmiddelen en wordt verdacht van het stellen van foute diagnoses. Yme Drost staat vijf patiënten bij.
  • 'Neurochirurg kan nee zeggen tegen operatie' Dertien patiënten hebben mogelijk ten onrechte een hersenoperatie gehad bij het Medisch Spectrum Twente. Dat blijkt uit eigen... onderzoek van het ziekenhuis. De patiënten waren doorverwezen door de aan slaapmiddelen verslaafde neuroloog Jansen Steur. Neuroloog Bernard Uitdehaag, is voorzitter van de vereniging van neurologen.

Video en Audio

Meer video en audio